Sport

„As dori sa exportam havane la Iasi la fel de mult cum si noi, cubanezii, am dori sa importam vinurile de Cotnari”

Publicat: 19 feb. 1999
1

•A declarat, la Iasi, ambasadorul Cubei in Romania, Luis Delfin Perez Osorio

Aflat pentru prima data la Iasi, ambasadorul Cubei la Bucuresti, Luis Delfin Perez Osorio, a participat ieri – la invitatia Consiliului Judetean si a Camerei de Comert si Idustrie Iasi – la inaugurarea tirgului TINIMEX ’99.

„Deja sintem in relatii cu autoritatile Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” si sint schimburi de studenti si profesori cu Universitatea din provincia Oriente. Cu ocazia vizitei mele vrem sa reluam serios acest schimb si sa incercam chiar o infratire intre Iasi si aceasta provincie cubaneza. La acest moment nu avem nici o relatie economica cu Iasul. As spune ca doar inainte de 1989 erau citeva schimburi in materie de industrie textila, dar au fost intrerupte dupa revolutie”, a spus ambasadorul.

Comentind marea distanta dintre Cuba si Iasi, dl Osorio a spus ca distanta nu conteaza pentru ca sintem in pragul anului 2000. „Au fost schimburi traditionale, cunoasteti celebrele havane sau lichioruri Cuba Libre sau compotul de ananas. Desi dupa ’89 am intrerupt schimburile, acum trebuie sa le reluam si sa marim numarul de domenii. Ma gindesc la invatamintul superior si cercetarea stiintifica privind recuperarea deseurilor in industria textila. Aici la Iasi este o traditie in productia de medicamente, ma refer la S.C. Antibiotice, si vreau sa va spun ca s-ar putea colabora in acest domeniu cu Cuba, care e renumita in produse farmaceutice pe baza de biotehnologie, vaccinuri, unele unicate in lume si in invatamintul superior medical. La fel putem colabora in sport. In Romania se face gimnastica si fotbal de calitate; in Cuba se joaca mult box, baseball, baschet, si am putea organiza partide amicale. M-ar interesa vinurile din aceasta zona, dar din pacate Romania nu exporta vin in Cuba. Vom initia tratative, sa cautam mecanismul pentru a face acest lucru posibil”, a spus ambasadorul.

Alte domenii pe care diplomatul le va propune patronilor ieseni sint schimburile turistice, avindu-se in vedere ca in Cuba, turismul este foarte dezvoltat. „Asa cum noi am dori sa importam vinuri, si in Romania interesul pentru havane este mare. Din nefericire piata s-a pierdut tot in ’90 si acum in lume se vind mai multe trabuce decit sintem noi in stare sa producem. In 1998 am produs 160 milioane de bucati, iar cererea era de 180 milioane si acum avem totul vindut pentru citeva luni in avans. Facem bani buni, pentru ca o havana clasica e 5$ iar una de lux, produsa de fabrica xRomeo si Julietax, e 25$ bucata”, a declarat Osorio.

Adauga un comentariu