Eveniment-Social

Așa ceva nu a mai fost în Iași! O licitație-expoziție unică cu obiecte spectaculoase de patrimoniu, la Ateneul Național (EXCLUSIV)

Publicat: 14 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Așa ceva nu a mai fost în Iași O licitație-expoziție unică cu obiecte spectaculoase de patrimoniu la Ateneul Național EXCLUSIV
O expoziție și licitație unică, la Iași, cu obiecte spectaculoase de patrimoniu, organizată la Ateneul Național din Iași

O licitație-expoziție unică și cu obiecte spectaculoase de patrimoniu, la Ateneul Național din Iași! Pentru prima dată, Casa de Licitații Historic din București aduce 200 de exponate, în premieră, care se leagă de orașul Iași și Familia Regală a României. Va fi cea mai mare și valoroasă de acest gen care va avea loc în Capitala Moldovei. Evenimentul se va derula pe 23 septembrie 2020, foarte probabil în aer liber și într-o zonă celebră din urbe.

Ateneul Național din Iași va fi gazdă pentru o licitație-expoziție  cu obiecte spectaculoase de patrimoniu, organizată pentru prima dată în Capitala Moldovei. Momentul este realizat în parteneriat cu Casa de Licitații Historic din București. Aceasta va aduce 200 de exponate, în premieră, care se leagă de orașul Iași și Familia Regală a României. Evenimentul se va derula pe 23 septembrie 2020, foarte probabil în aer liber și într-o zonă celebră din urbe, respectiv la Ateneul Național din Iași. Cezar Florea, Casa de Licitații Historic din București, pasionat colecționar, a anunțat că a venit la Iași pentru a pregăti un proiect cultural elegant și unic. Totul în parteneriat și la invitația managerului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei. Este vorba de licitația „România Regală. Mărturiile unei dinastii”, programată în colaborare cu Ateneul Național. Va fi cea mai mare și valoroasă de acest gen care va avea loc în Iași.

Peste 200 de exponate unice și care se leagă de orașul Iași și Familia Regală vor ajunge pentru a fi expuse în Foaierul de la Ateneul Național

Astfel, pe 14 septembrie, peste 200 de exponate unice și care se leagă de orașul Iași și Familia Regală vor ajunge pentru a fi expuse la Ateneul Național, timp de 10 zile. Asta ca un moment de gală dedicat aniversării a unui secol de la fondarea Ateneului Popular din Tătărași.

„Eu, deja, de peste 15 ani mă ocup de acest segment. La început am fost și eu colecționar, iar mai apoi am decis să fondez această casă de licitații. Pasiunea am preluat-o de la părinții mei, care iubeau cărțile, acasă având o colecție impresionantă. Noi ne ocupăm doar de obiecte precum cele pe hârtie, fotografii, scrisori și cărți unicat. Acum, ajungem pentru prima dată la Iași cu acest proiect unic ce va implica o expoziție cu peste 200 de obiecte ce scot în evidență legătura Familiei Regale a României cu Iașul”, a punctat Cezar Florea, Casa de Licitații Historic din București.

Interesant este că, deja, numeroși colecționari sau pasionați de achiziționarea obiectelor de patrimoniu s-au arătat interesați de acest eveniment.

„Ne bucură să vedem că e interes crescut pentru ceea ce vom organiza, mulți colecționari și pasionați de trecut anunțându-ne că vor să participe atât la expoziție, cât și la licitație. Pentru noi nu este vorba de o afacere, e un veritabil proiect cultural pe care-l vom organiza alături de Ateneul Național din Iași și prietenul nostru, Andrei Apreotesei. E ceva organizat din suflet și pasiune pentru Iași și ieșeni”, a conchis Cezar Florea.

Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași: „Va fi un eveniment cum nu a mai avut loc în orașul Iași…”

Având în vedere toate acestea, licitația și expoziția pot fi repere pentru dezvoltarea acestui segment cultural sau cum poate și Iașul să devină un punct important al organizării de momente și licitații cu bunuri de patrimoniu mobil. În final, managerul Ateneului Național din Iași a ținut să arate că sunt evenimente așa cum nu au mai avut loc în Capitala Culturală a României.

„Pregătim cele două evenimente, alături de multe altele, tocmai pentru a aniversa cei o sută de ani de la fondarea Ateneului. Ne bucură parteneriatul și deschiderea lui Cezar Florea și a Casei de Licitații Historic din București. O asemenea licitație nu a mai avut loc în orașul nostru. Multe dintre exponate vor arăta legătura clară dintre Familia Regală și orașul Iasi. Repet, de departe va fi cea mai mare și importantă expoziție și licitație de obiecte regale din România”, a punctat Andrei Apreotesei.

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalitățile de seamă ale României

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalitățile de seamă ale României.

„Povestea continuă, iar zilnic, prin dedicarea noastră, ne asigurăm să transmitem vibrația artei către toate colțurile Iașului, dar și peste granițele sale. Atunci s-a așezat piatra de temelie a ceea ce urma să fie un lăcaș cultural la care intelectualitatea ieșeană se raporta. Steagul Ateneului a fost primul simbol sub care artiști, scriitori și cronicari s-au unit și au creat o mișcare culturală care avea un singur țel, un singur gând: «Unire prin cultură», se arată în istoricul oficial al Ateneului Național din Iași.

Adauga un comentariu