Sport

Asa ne-am califica si noi! Sanse mari pentru o Cupa Mondiala cu 48 de echipe. „Vor fi meciuri mari”

Publicat: 14 oct. 2016
1
Cupa Mondiala din 2026 s-ar putea disputa cu 40 sau 48 de echipe, fata de 32 în prezent, Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) urmând sa ia o decizie în acest sens în ianuarie 2017, în timp ce presedintele Gianni Infantino a reamintit ca este în favoarea unei formule cu 48 de echipe.
„Am avut o discutie pozitiva, dar nu am procedat la un vot. Decizia va fi luata în ianuarie”,a declarat Infantino, joi seara, dupa prima zi a reuniunii instantei mondiale a fotbalului de la Zurich. Infantino a confirmat saptamâna trecuta ca este favorabil unei treceri la formatul actual de 32 de echipe la un format largit de 48 de echipe, începând cu editia din 2026.
„Mai avem de analizat multe aspecte, iar confederatiile vor sa stie câte din echipele lor se vor califica. Pâna atunci totul este posibil, 32 de echipe, 40 sau 48, dar noi ne vom concentra pe un format de 48 de echipe”. Aceasta decizie foarte asteptata va fi adoptata la viitoarea reuniune a Consiliului FIFA din ianuarie 2017, a carei data va fi fixata în cursul zilei de astazi (vineri).
 
Conform noului format propus de Infantino, cele 16 echipe venite din grupele lor preliminare vor fi direct calificate la Cupa Mondiala. Alte 32 de echipe vor fi prezente la Cupa Mondiala pentru a disputa un baraj, fara a se cunoaste, deci, daca vor face deplasarea pentru o singura zi de competitie sau o luna, daca au sansa de a face parte dintre cele 16 „supravietuitoare” care se vor alatura primelor calificate.
„Se pune întrebarea daca echipele si suporterii lor nu vor fi reticente sa efectueze lungi deplasari pentru un singur meci? Dar vor fi meciuri mari si nivelul sportiv va fi mult mai bun. De fapt, echipele îsi joaca si acum calificarea prin meciuri de baraj tur-retur”, a adaugat Infantino.
Fostul colaborator principal al francezului Michel Platini a reamintit ca este pentru o Cupa Mondiala „coorganizata” de mai multe tari, întrucât „acest lucru permite repartizarea în mai multe tari a instalatiilor necesare.

„Noi nu ne dorim elefanti albi (stadioane abandonate ulterior). Noi vrem instalatii durabile”. Presedintele FIFA a prezentat, de asemenea, celor 30 de membri ai Consiliului programul sau „Fifa 2.0”, „viziunea sa pentru viitor”. Tragând învatamintele crizei, pe fond de coruptie, fara precedent care a afectat FIFA din mai 2015, el a anuntat un program care vizeaza în principal întarirea controalelor activitatilor instantei si a celor 211 federatii membre.

Astfel, FIFA îsi doreste în special sa preia controlul vânzarii de bilete pentru Cupa Mondiala, sursa a unui scandal la Cupa Mondiala din Brazilia si aflata la originea suspendarii si concedierii fostului secretar general Jerome Valcke.
O alta modificare ce ar urma sa fie introdusa de la CM din 2026 este aceea ca organizarea Cupelor Mondiale va fi transferata de la comitetele de organizare locale actuale catre „o structura de management centralizat”.
În fine, FIFA va deschide pâna în 2018 un numar de 11 birouri regionale în lume pentru a „raspunde mai bine nevoilor membrilor sai” si pentru „a controla mai bine punerea în practica a programului sau dezvoltare”, mai exact cheltuielile. De asemenea, FIFA îsi propune sa aloce 4 miliarde de dolari pe 10 ani pentru dezvoltarea fotbalului în lume, punând accentul în special pe fotbalul feminin, pentru a dubla numarul de jucatoare la 60 de milioane.
Adauga un comentariu