Secretele istoriei

Asasinarea lui Alexandru I al Iugoslaviei – VIDEO

Publicat: 06 ian. 2015
3

Alexandru I, numit si Alexandru I Karađorđević sau Alexandru Unificatorul (n. 16 decembrie 1888, Cetinje — d. 9 octombrie 1934, Marsilia) a fost intaiul rege al Regatului Iugoslaviei, fiind inainte, intre anii 1921 – 1929, suveran al Regatului sarbo-croato-sloven.

Pe data de 8 octombrie 1934, Alexandru este asasinat de un revolutionar bulgar in timp ce se afla intr-o vizita de stat in Franta, in portul Marsilia. Revolutionarul actionase in numele unei organizatii macedoneene si a fost la randul sau ucis imediat dupa comiterea crimei.

Vezi si Asasinarea lui Robert F. Kennedy

A fost unul dintre primele asasinate care au fost filmate. Pe film nu este surprins exact momentul impuscaturii, ci momentele de imediat dupa. Pelicula cu asasinarea regelui Alexandru I ramane unul dintre cele mai pretioase momente istorice ce au fost vreodata filmate, alaturi de incoronarea tarului Nicolae al II-lea al Rusiei, inmormantarea reginei Victoria a Regatului Unit, inmormantarea imparatului Franz Joseph al Austriei, asasinarea presedintelui american John F. Kennedy si funeraliile presedintelui Iosip Broz Tito al Iugoslaviei.
Adauga un comentariu