Scriitori

Asasinarea lui Ioan Petru Culianu

Publicat: 16 dec. 2014

Tudor Arghezi, asa cum nu il stiati!Daca in Romania comunista oamenii de cultura au fost victime ale denigrarii, exilul parea singura modalitate de eliberare de sub supravegherea politica. 21 mai 1991. Chicago. Ioan Petru Culianu a fost impuscat intr- un spatiu public. Cu putina vreme in urma, marele istoric si eseist primise numeroase scrisori de amenintare cu moartea.

Vezi si Ioan Petru Culianu si exilul in Italia

„Asasinarea lui Ioan Petru Culianu, care mostenise o celebra catedra universitara de la Mircea Eliade la Universitatea din Chicago, a intretinut o zvonistica mai ales la Bucuresti. Cert este ca Ioan Petru Culianu devenise un critic foarte sever al regimului din Romania instalat in ultimele zile ale lui decembrie 1989. A existat o ancheta facuta de catre autoritatile americane, s-a facut un portret robot, dar mai multe amanunte nu au putut fi oferite pana la acesta data. Exista tot felul de supozitii, pentru ca Ion Petru Culianu era in acel moment nu doar un contestatar al regimului de la Bucuresti, dar si un foarte activ suporter al opozitiei din acea vreme, organizase in acel an vizita regelui Mihai in Statele Unite ale Americii, urma sa faca o vizita in Romania…”, spune Andrei Muraru, potrivit digi24.ro.

Vezi si Tudor Arghezi, asa cum nu il stiati!

Masurile drastice indreptate impotriva oamenilor de valoare din cultura romana nu au ramas lipsite de ecou. Despre misterul din jurul mortii scriitorilor romani s-au scris sute de carti. Adevarul insa nu a iesit inca la iveala.loading...

Adauga un comentariu