Boli si tratamente

Ascita

Publicat: 18 mart. 2011
7

Ascita reprezinta acumularea de lichid in foitele peritoneului (acesta acopera organele intraabdominale, precum pleura imbraca plamanul). Din cauza compresiunii, capilarele se dilata, iar lichidul trece din vase in cavitatea peritoneala.

Ascita poate fi in cantitate mica, vizibila fiind doar la ecografie in zona de jos a abdomenului, medie, depistata de medic la examinare, sau mare, cand se asociaza cu edeme (umflarea membrelor inferioare). Cantitatea de lichid acumulata in abdomen poate atinge chiar 30 de litri.

Ascita nu este o boala in sine, ci un semn in cadrul unor boli. Ea apare frecvent ca urmare a unor formatiuni tumorale, a cirozei hepatice (cea mai des intalnita cauza, cunoscuta ca „apa la ficat”), insuficientei renale, cancerului ovarian, peritonitei, dezechilibrului electrolitic, scaderii cantitatii de proteine din sange (afectiuni renale si gastrointestinale), modificari la nivelul vaselor sanguine si limfatice, ruptura vezicii urinare, inflamatii sau infectii, hipotiroidie, perforatie de organ abdominal, sarcina extrauterina rupta etc. Ascita este insotita de distensie abdominala, voma, anorexie, respiratie greoaie, durere la palparea abdomenului.

Diagnosticul pentru ascita se realizeaza pe baza semnelor clinice si a ecografiei abdominale, care poate scoate in evidenta prezenta lichidului liber in abdomen, prezenta tumorilor abdominale, diverse afectiuni hepatice, renale, modificari cardiovasculare. De asemenea, se mai folosesc analiza biochimica sanguina, hemoleucograma si analiza lichidului extras prin punctie sterila pentru identificarea precisa a cauzei. 

Tratamentul ascitei poate avea o componenta dietetica, medicamentoasa sau chirurgicala. Pentru a elimina lichidul se foloseste punctia sau medicamente precum furosemid, spironolactona, diurex, albumina. De obicei, tratamentul ascitei se face in functie de cauza care a provocat-o. Regimul alimentar presupune interdictie la sare sau alimente sarate si repaus la pat. Cu regim si tratament adecvat, ascita poate disparea, uneori definitiv. 

Adauga un comentariu