News Flash:

Ascultare abuziva a telefoanelor in Republica Moldova

11 Februarie 2009
802 Vizualizari | 0 Comentarii
• CEDO semnaleaza deficiente in legislatia Republicii Moldova privind interceptarile telefonice • In anul 2007, din 2.372 de cereri de interceptare depuse, 99,24 la suta au fost acceptate • Mandatele de interceptare sunt acordate la intamplare, fara ca judecatorii sa delibereze prea mult cu privire la motivele invocate de investigatori

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca legislatia Republicii Moldova nu ofera suficienta protectie impotriva abuzurilor statului in domeniul interceptarilor telefonice, relateaza Info-Prim Neo, in pagina electronica.

CEDO si-a exprimat ingrijorarea in decizia in cazul "Iordachi si altii versus R. Moldova", semnaland deficiente care, in opinia sa, afecteaza operabilitatea sistemului de urmarire secreta care exista in R. Moldova. Cauza "Iordachi si altii" a fost initiata de asociatia Juristii pentru Drepturile Omului, care, la momentul admiterii cererii de judecata, administra aproximativ jumatate din cazurile depuse de cetatenii moldoveni la CEDO si care, potrivit deciziei anuntate, era considerata de Guvernul Republicii Moldova ca fiind o organizatie subversiva ce actioneaza impotriva intereselor statului. Reclamantii au pretins ca, din cauza sumei mari pe care Guvernul a fost nevoit sa o achite, ca urmare a activitatii lor profesionale, dar si a faptului ca majoritatea clientilor lor erau in conflict cu partidul aflat la guvernare, exista un risc sporit de interceptare a convorbirilor lor. Fara a mentiona vreun caz particular, asociatia s-a plans ca legislatia nationala in domeniu este prea defectuoasa pentru a-i apara pe ei si pe oricine altcineva de eventuale abuzuri ale investigatorilor. Asociatia a argumentat, in particular, ca mandatele de interceptare sunt acordate la intamplare, fara ca judecatorii sa delibereze prea mult cu privire la motivele invocate de investigatori. Astfel, in anul 2007, din 2.372 de cereri de interceptare depuse, 99,24 la suta au fost acceptate. "Aceste cifre demonstreaza ca utilizarea urmaririi secrete in Moldova este, cel putin, exagerata", a remarcat CEDO, sustinand ideea reclamantilor ca orice invinuire fabricata ar putea servi drept temei pentru interceptari. "Dat fiind numarul exagerat de mare al mandatelor eliberate, Curtea considera necesar sa sublinieze ca interceptarea telefonica este o ingerinta serioasa in drepturile unei persoane si ca doar motive foarte serioase, bazate pe suspiciuni rezonabile ca o persoana ar fi implicata intr-o activitate criminala serioasa, pot servi drept temei pentru astfel de autorizari", se mai spune in decizia CEDO.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

info-prim neo
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013410 (s)