Secretele istoriei

Asediul Salonicului (1422–1430)

Publicat: 08 ian. 2015
3

Asediul Salonicului sau Asediul de la Thessalonica dintre 1422 si 1430 a fost un asediu otoman, condus de sultanul Murad al II-lea, asupra orasului bizantin Salonic. Asediul s-a terminat cu o victorie otomana, Salonicul devenind parte a Imperiului Otoman. Sultanul dorea preluarea cetatii ca sa pedepseasca conducerea dinastiei bizantine a Paleologilor, din cauza incercarilor acestora de dezbinare a statului turc prin rebeliune.

In 1421, mostenitorul tronului imparatului bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, fiul imparatului bizantin Manuel al II-lea Paleologul, a intervenit in succesiunea la tronul Imperiului Otoman. Mehmed I, tatal lui Murad al II-lea, a murit in acel an, iar Ioan al VIII-lea l-a sustinut pe Mustafa intr-o incercare de a supune Imperiul Otoman. Incercarea a esuat, iar Mustafa a fost strangulat de Murad al II-lea.

Vezi si Asediul de la Port Arthur

Politica utilizata de catre Ioan al VIII-lea Paleologul era o metoda obisnuita de tip Divide et impera folosita de Constantinopol pentru a-si dezbina dusmanii. La acel moment Imperiul era intr-o stare de agonie, caderea sa se putea intampla in orice moment. Manuel al II-lea, cu aceste manevre politice, in trecut, a adus beneficii imperiului. Dar nu a sustinut aceasta interventie a fiului sau in Imperiul Otoman, deoarece de un deceniu intre cele doua imperii era pace.

Vezi si Asediul Vicksburgului

Ioan al VIII-lea Paleologul, la fel ca toti tinerii din Constantinopol, a dorit sa readuca maretia Imperiului, la un moment dat, dar cu aceasta mutare a condamant soarta acestuia.

In acest scop, Murad al II-lea a asediat portul din Thessalonica in 1422. Insa, in 1423, despotul bizantin Andronic Paleologul a predat orasul Venetiei, care si-a asumat sarcina de aparare (ideea ca acesta a fost vandut este neintemeiat).

Otomanii au mentinut blocada navala pana in 1430, cand au atacat si cucerit cetatea. Venetienii nu si-au dat seama cat de scumpa a fost apararea orasului. Cu toate acestea, apararea a avut loc in ciuda foametei severe din oras. Murad al II-lea a fost implicat in numeroase lupte cu venetienii, karamanizii si numerosi altii, atunci cand toti au fost supusi, o armata mare, a fost trimis in Macedonia, iar orasul a fost supus. La acel moment, populatia orasului era modesta.

Dupa aceasta confruntare, intre otomani si venetienii au izbucnit multe conflicte pana la caderea Republicii Venetia (in secolul al XVIII-lea). Otomanii, datorita acestei victorii, au putut avea in cele din urma controlul deplin asupra Macedoniei. Orasul Salonic a ramas sub dominatie otomana pana in 1912, atunci cand orasul a fost ocupat de Grecia in Primul Razboi Balcanic.

Adauga un comentariu