Secretele istoriei

Asemanari IZBITOARE intre omul preistoric si omul modern

Publicat: 19 nov. 2013
3
Listverse prezinta cateva dintre aceste asemanari, ce ar putea parea surprinzatoare:
Sanatatea dentara
Astazi, ne preocupam foarte mult de igiena noastra orala. Dentistii ne amintesc deseori de importanta periajului si a atei dentare, asa ca am putea sa ne intrebam, pe buna dreptate, cum se descurcau stramosii nostri fara pasta de dinti, apa de gura sau dentisti?
In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit ca oamenii preistorici aveau o sanatate dentara foarte buna, dintii fiind mult mai sanatosi si mai puternici decat cei ai omului modern. Antropologii sustin ca alimentatia era cea care ii ajuta in acest sens. Dezvoltarea agriculturii a dus la consumul de produse bogate in zaharuri si carbohidrati, substante care au inceput sa cauzeze probleme dentare.
Dieta
Omul modern incearca din rasputeri sa afle cat mai multe informatii despre alimente si sa echilibreze balanta produselor vegetale si a celor de origine animala. Unul dintre cei mai influenti antropologi, Glynn L. Isaac, a descoperit ca dieta preistorica semana foarte mult cu obiceiurile alimentare moderne.
Si omul preistoric incerca, chiar inconstient, sa aiba o dieta echilibrata, cu carne si legume. Ba mai mult, avea un set de instrumente speciale pentru manipularea carnii si un altul pentru nuci si plante comestibile.
Operatia pe creier
Interventia chirurgicala pe creier necesita, fara doar si poate, o abordare complexa. Tocmai de aceea, obisnuim sa credem ca ea poate fi realizata doar cu ajutorul cunoasterii si a tehnologiei moderne.
Exista insa dovezi care sugereaza faptul ca stramosii nostri preistorici efectuau astfel de operatii pe creier pentru a vindeca dureri de cap si convulsii, interventii care aveau, de cele mai multe ori, succes.
Dr. Giorgo Sperati a studiat mai multe craniotomii si a mentionat apoi ca jumatate dintre pacientii preistorici care au suferit o astfel de interventie supravietuisera si traisera ani buni dupa operatie. Regenerarea testului osos din jurul zonei craniene operate facea dovada acestui aspect. Arheologii sustin ca prima operatie pe creier s-ar fi realizat in jurul anului 8.000 i.Hr.
Cancer
Percepem cancerul ca pe o boala a erei noastre, asociindu-l cu poluarea, substantele toxice, testarea nucleara, expunerea la radiatii sau imagistica medicala. Cu toate astea, cel mai faimos arheolog din lume, Louis Leakey, tine sa contrazica aceasta convingere. Cercetatorul a descoperit in Kanjera, Kenya, specia Homo Kanamensis. Leakey a observat un nodul neobisnuit la maxilar si, dupa alte testari, s-a stabilit ca acela era de fapt cancer osos.
Vocabularul
Suntem tentati sa credem ca intre noi si omul preistoric exista o bariera lingvistica de netrecut. Insa conform cercetarilor din Marea Britanie si Noua Zeelanda, cuvinte fundamentale in vorbirea de astazi dateaza inca din perioada mezoliticului, de acum 15.000 de ani. Unele cuvinte folosite azi, asociate unor concepte ca „mana” sau „peste”, seamana foarte tare cu cele folosite de oamenii preistorici.
Aceste cuvinte „inrudite” suna la fel, au acelasi inteles in cadrul mai multor culturi si s-au pastrat de-a lungul timpului, suferind doar mici modificari. 
Adauga un comentariu