National

ASF da inapoi in scandalul politelor RCA

Publicat: 14 ian. 2015
1

ASF da inapoi pentru scaderea politelor RCA. Autoritatea a abrogat prevederile articolului care  stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabil tarife de prima RCA si a transmis ca tarifele respective vor putea fi modificate dupa 6 luni.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a modificat Norma RCA nr. 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor.

Citeste si Ministrul Finantelor sare in ajutorul tinerilor sub 25 de ani. Vezi cum

Totodata, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 25, alineatul 5). Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

“Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA; flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment” a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Citeste si Victor Ponta, despre pretul RCA pentru tineri

Pretul asigurarii RCA a explodat la inceput de an. Un tanar va avea de platit de trei ori mai mult decat un sofer de peste 40 ani. Doar pensionarii nu platesc mai mult decat anul trecut. In ultimul an, politele RCA s-au scumpit pentru unele categorii de clienti, in special pentru tinerii pana in 30 de ani.

Calculele arata ca un conducator auto de 27 de ani, va plati in 2015 cu 5 pana la 27%, mai mult comparativ cu pretul valabil in luna octombrie a anului trecut. Daca in 2014 RCA-ul costa in jur de 1400 de lei, acum pentru aceeasi polita este nevoit sa scoata din buzunar cu 300 de lei mai mult. Unele companii de asigurari au decis sa majoreze tariful RCA cu 27%, 6% si respectiv 2%.(C2)Lucrurile stau diferit, insa, pentru conducatorii auto trecuti de 40 de ani. Un sofer in varsta de 44 de ani, care nu are nici o dauna pe RCA, va plati o polita cuprinsa intre 545 de lei si 870 de lei. Diferentele dintre conducatorii tineri si cei in varsta sunt de doua sau trei ori mai mari.(C3)Pensionarii au parte de cele mai mici scumpiri, in medie pana in zece lei. Daca anul trecut o polita costa in jur de 163 de lei, in acest an, pretul ei a scazut cu aproape 3-4 lei, in unele cazuri.(C4)In Romania, studiile arata ca, dauna medie platita pe segmentul RCA a crescut cu 53%, in ultimii sase ani. De la 4 mii patru sute in 2009 la aproape 7 mii in prezent.

Citeste si Politele RCA mai scumpe din 2015. Tinerii sunt cei mai afectati

Adauga un comentariu