Stiri medicale

Asfaltul, toxic pentru om atunci când este expus la soare și ploaie

Publicat: 20 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Asfaltul toxic pentru om atunci când este expus la soare și ploaie
Asfaltul, toxic pentru om

Asfaltul, toxic pentru om. Cercetătorii au descoperit că lumina soarelui și ploaia ar putea transforma anumiți compuși din asfalt în hidrocarburi potențial periculoase, afectând mediul înconjurător și oamenii care folosesc aceste sosele.

Problema este liantul (numit și ciment asfaltic). Acest lipici greu, negru, este folosit pentru a lipi pietre, nisip și pietriș pe drumurile asfaltate. Este fabricat din țiței rămas la sfârșitul procesului de distilare.

În timp ce scurgerea de hidrocarburi aromatice policiclice toxice, cancerigene (PAHs) din asfalt în drumuri și trotuare a fost investigată anterior, până în prezent nu a fost considerată a fi o problemă suficient de mare pentru a afecta sănătatea umană – lucru pe care cercetătorii din spatele noului studiu au vrut să il investigheze mai departe.

„Stabilitatea pe termen lung a materialelor derivate din petrol în mediu a fost întotdeauna o curiozitate a mea”, spune chimistul Ryan Rodgers, de la MagLab, Florida State University (FSU).

„Știind complexitatea lor compozițională și structurală, părea extrem de puțin probabil ca acestea să fie benigne din punct de vedere al mediului. Cum se transformă drumurile negre, netede și mătăsoase, în drumuri accidentate?

Echipa a creat un experiment în care un film de liant de asfalt a fost lipit de o parte de sticlă, înainte de a fi scufundat în apă și expus la un simulator solar timp de o săptămână. Un eșantion a fost ținut la întuneric timp de o săptămână pentru a face o comparație.

Asfaltul, toxic pentru om

Folosind o tehnică de rezoluție ultra-înaltă, numită spectrometrie de masă prin rezonanță ciclotronă transformată de Fourier (FT-ICR MS), cercetătorii au analizat apoi apa din jurul probei iradiate și a probei de control.

Se pare că energia solară reacționează cu compușii care conțin oxigen în apă pentru a elibera hidrocarburi potențial periculoase din liant. Acest proces est cunoscut sub numele de fotooxidare,.

Aproximativ de 25 de ori mai mare a fost cantitatea de hidrocarburi scurse în apă în eșantionul principal comparativ cu cel de control, implicând, de fapt, rolul luminii solare în producerea moleculei. De asemenea, este important ca hidrocarburile să conțină mai mult decât numărul obișnuit de atomi de oxigen, ajutând la solubilitatea compusului.

În total, proba iradiată a relevat peste 15.000 de molecule diferite care conțin carbon.

Având în vedere toxicitatea generală și natura cancerigenă, reacțiile sunt cu siguranță motive de îngrijorare.

Următoarea etapă este de a cerceta reacțiile chimice mai îndeaproape pentru a vedea cum se transformă compușii și pentru a stabili în ce măsură liantul de asfalt generează contaminanți solubili în apă.

Cercetarea a fost publicată în Science and Technology.

Adauga un comentariu