Eveniment-Social

Asistentii romani care profeseaza in strainatate trebuie sa faca asta! Sefii le-au atras deja atentia

Publicat: 18 ian. 2016
1

@ Proiectul demarat poate aduce bani mai multi in buzunarele asistentilor medicali @ Toti cei interesati se pot inscrie la Scoala Postliceala Sanitara 

Asistentii medicali generalisti, care au urmat cursurile unei scoli postliceale sanitare de stat inainte de 2009 si inclusiv 2009, au nevoie de aceste cursuri pentru a profesa in strainatate. Decizia apartine Comisiei Europene, care a ajuns la concluzia ca toti absolventii trebuie sa aiba acelasi nivel teoretic in ceea ce priveste cursurile sanitare. Proiectul este legat de revalorizarea asistentilor medicali, iar in urma participarii la aceste cursuri, asistentul medical generalist primeste un certificat care are acelasi format ca si diploma de absolvire. Proiectul de revalorizare a fost inceput in anul 2015, insa nu toti beneficiarii stiu cu exactitate despre ce este vorba, chiar daca a fost foarte bine promovat. Cererea nu este foarte mare, primul an aducand din nou pe bancile scolii doar in jur de 300 de asistenti medicali generalisti.

„Toti absolventii scolilor sanitare postliceale de dinainte de 2009 si 2009 inclusiv trebuie sa parcurga un program de revalorizare. Niste cursuri, dar toti trebuie sa stie ca e doar pentru cei care vor sa lucreze in tarile din Uniunea Europeana. Deocamdata, nu este o cerere foarte mare. Am avut in anul 2015 aproape 300 de cursanti. Noi organizam periodic cursuri pentru anumite serii, in functie de inscrierea cursantilor. Cand se constituie grupa necesara, incepem aceste cursuri si la final se elibereaza un certificat care are acelasi format ca si certificatul de absolvire al scolii. Unele au si fost eliberate”, povesteste Edmond Ciumasu, directorul Scolii Sanitare Postliceale „Grigore Ghica Voda” din Iasi.

Potrivit legislatiei, cursurile nu mai pot fi facute dupa 2018

Asistentii medicali vin la aceste cursuri doar sambata si duminica, timp de o perioada cuprinsa intre 11 si 32 de saptamani. Pentru a participa si a beneficia de certificatul eliberat ce atesta frecventarea cursurilor pentru tarile Uniunii Europene, asistentii trebuie sa plateasca intre 800 si 1.000 de lei. Cei care in prezent lucreaza in afara granitelor Romaniei nu vor mai putea sa faca acest lucru, astfel ca reprezentantii spitalelor in care lucreaza le-au pus deja in vedere faptul ca trebuie sa urmeze aceste cursuri. Dintre cele 14 scoli sanitare de stat din Romania, sunt unele care inca nu au inceput organizarea acestor cursuri, dar care nici nu doresc sa inceapa. Nu conteaza ce scoala postliceala sanitara a absolvit asistentul, poate urma cursurile de revalorizare la orice scoala postliceala sanitara din tara. Acestea se vor desfasura pe o perioada de patru ani, urmand ca dupa anul 2018 sa nu mai poata fi urmate, potrivit legislatiei actuale.

„Am avut si absolventi din 2009, dar avem si absolventi care au terminat acum 20 si ceva de ani, de prin 1993-1994. Beneficii sunt multe. In programul de revalorizare suntem parteneri cu Ordinul Asistentilor Medicali din Romania, care ofera si cele 30 de credite anuale celor care urmeaza cursurile. Apoi obtii si certificatul, ai si cele 30 credite. Din nou zic, nu trebuie sa il faca cei care profeseaza in Romania, iar pentru un om care gandeste in perspectiva si mai are cativa ani pana la pensie e bine de facut, nu stii viitorul ce iti rezerva”, a mai povestit directorul Scolii Sanitare Postliceale.

Comentarii
  • o noua golaneala ptr a mulge bani de la fraieri !vine asistentul din strainatate unde conditiile de munca si pregatire este mult superior sa piarda vremea in societatea spagii !!! abureala mai mare nu am vazut !

  • ,,………………astfel ca reprezentantii spitalelor in care lucreaza le-au pus deja in vedere faptul ca trebuie sa urmeze aceste cursuri.”……………………pe bune?…..

    Dragii mei am prieteni cam prin toata Europa care muncesc de peste 10 ani si nimeni nu a auzit de asa ceva…pe romaneste …abureala totala….important e sa iasa banul….

Adauga un comentariu