Medicamente

Aspirina poate reduce riscul de cancer

Publicat: 08 mart. 2016
7
Studiul, publicat in revista JAMA Oncology, sustine ca aspirina ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 19%, iar cel de tumori gastro-intestinale cu 15%, comparativ cu persoanele care nu au obiceiul de a folosi acest medicament in mod constant, potrivit csid.ro. Cercetatorii americani de la Spitalul din Massachusetts au analizat dosarele de sanatate a 136.000 de voluntari, femei si barbati, timp de 32 de ani (in intervalele 1908-2010 si 1986-2012). Studiul analizeaza persoanele care au declarat ca au luat, sistematic, aspirina (doza clasica – 300 mg sau mica – 80 mg) cel putin de doua ori pe saptamana. Potrivit datelor, beneficiile medicamentului au aparut dupa aproximativ 5 ani de administrare sistematica.
 
Aspirina nu si-a demonstrat efectele pozitive contra riscurilor de cancer mamar, pulmonar sau de prostata. Cand acest tip de tumori sunt luate in consideratie, aspirina a condus la reducerea riscului per ansamblu cu 3%. "Putem recomanda unui numar mare de persoane sa ia aspirina pentru a reduce riscul de cancer colorectal, in special acele persoane care au si alte motive, cum ar fi prevenirea bolilor cardiovasculare – dar nu ne aflam in punctul in care putem face o recomandare referitoare la folosirea aspirinei pentru prevenirea tuturor formelor de cancer", spune dr. Andrew Chan, seful unitatii de epidemiologie si gastroenterologie a Spitalului din Massachusetts, unul din principalii autori ai studiului.
 
Cu alte cuvinte, aspirina poate fi o solutie buna pentru diminuarea riscului de cancer, dar pentru ca toata lumea este diferita, este important sa consultati un medic inainte de urma un tratament cu aspirina, scrie CSID. "In acest moment, se recomanda o discutie cu un medic specialist in privinta administrarii de aspirina pentru a preveni cancerul gastrointestinal, in special daca exista factori de risc sau persoanele au in familie un istoric al cancerului. Aspirina nu ar trebui vazuta ca un substitut al colonoscopiei sau a altor tipuri de screening", considera Andrew Chan.
Adauga un comentariu