Hardware

ASRock FM2A85X-ITX – Platforma dedicata pentru HTPC

Publicat: 20 mai 2013
5
Placile de baza devin din ce in mai mici, standardele se schimba, iar ITX a devenit unul dintre cele mai cautate pentru PC-uri de mici dimensiuni. ASRock FM2A85X-ITX  este o placa de baza cu socket FM2 pentru cele mai noi procesoare de la AMD ce face obiectul review-ului nostru de astazi. ASRock FM2A85X-ITX  este o placa de baza ce se bazeaza pe cel mai nou si mai puternic chipset de la AMD pentru platforma FM2, A85X, supranumid si Hudson D4.
Aceasta este destinata celei de-a doua generatii de APU-uri Trinity si ofera o perspectiva interesanta pentru creatorii de sisteme. Dimensiunea acesteia o face perfecta pentru sistemele HTPC, sau orice alta cosntructie ce necesita un spatiu mic de depozitare. Personal imi imaginez un astfel de sistem in aproape orice context, economia de spatiu din casele tuturor fiind un factor important de achizitie de multe ori. Exista momentan 3 chipset-uri pentru aceasta platforma, A85X, A75 si A55. Ultimele doua au fost lansate in anul 2011, odata cu socketul FM1 si sunt folosite in principal de prima iteratie a APU-ului de la AMD. A85X este cea mai noua si mai performanta versiune, lansat chiar la momentul in care a a aparut si socket-ul FM2.
In acest capitol, la acest tip de produse, nu o sa ne referim desigur la estetica placii, ci la functionalitatea si dotarile acesteia. In jurul socket-ului CPU-ului putem observa 4+2 faze de alimentare iar alaturi, slot-ul PCIExpress 16x. In cealalta parte avem doua slot-uri pentru memorii DDR3 si conectorul de alimentare de 24 pini. Placa suporta memorii de tip dual channel cu o capacitate de 16 GB pe modul, la o frecventa de 2400 Mhz (in Overclock desigur).
Adauga un comentariu