Eveniment-Social

Asta ar trebui sa-i ingrijoreze pe toti. Numarul iesenilor care ajung aici este in crestere

Publicat: 22 ian. 2015
1

@ Majoritatea pacientilor cand aud o asemenea veste sunt ingroziti @ Sunt devastati si cu greu accepta situatia @ Unii dintre ei au nevoie de ajutorul specialistului pentru a accepta ca trebuie sa duca aceasta povara tot restul vietii

Nu trece zi in care medicii sa nu depisteze un astfel de caz. De cele mai multe ori, bolnavul este ingrozit de verdictul specialistului si cu greu accepta sa poarte o asemenea povara. O parte dintre ei accepta si reusesc sa invinga boala, altii se pierd. Niciun medic nu le poate spune cu precizie daca mai au de trait o zi, un an sau zeci de ani. La Institutul Regional de Oncologie din Iasi, medicii chirurgi cu greu reusesc sa faca fata programului operator zilnic, extrem de incarcat. Conducerea institutului a precizat ca, in fiecare zi, la cele opt sali de operatie, se efectueaza in jur de 20 de interventii mari si peste zece mici. Sunt zile in care medicul intra dimineata in sala de operatie si termina interventia dupa 10-12 ore, in general, la chirurgie plastica unde se fac reconstructii de muschi, vase, tendoane, tesuturi etc.

„Este foarte aglomerat. Arareori avem perioade in care este mai lejer la salile de operatie. Avem 8 sali, dar una mai mult inchisa, fiind rezervata pentru urgente. Pe parcursul anului trecut s-au efectuat 3.281 de interventii. La o medie de 240 zile lucratoare s-au efectuat cate doua operatii la fiecare sala pe zi. Pe primul loc se afla interventiile de la chirurgie digestiva, abdominala, 1982. Asta inseamna ca cei mai multi bolnavi care au fost operati in 2014 au fost diagnosticati cu tumori digestive. Pe locul doi sunt cele de la ginecologie, 454, apoi cele de la chirurgie toracica, 440 si, nu in ultimul rand, chirurgia plastica cu 445. In proportie de 90 la suta sunt cazuri noi. La chirurgia generala, abdominala avem 8 medici chirurgi, la ginecologie doi, la chirurgie plastica si chirurgie toracica cate doi chirurgi. Ei sunt asistati in sala de medici rezidenti de an mare. Trebuie luat in consideratie si faptul ca la o interventie mare, complexa, participa chiar si patru medici, primari, specialisti”, a declarat ec. Mirela Grosu, manager la Institutul Regional de Oncologie din Iasi.

Adauga un comentariu