Actualitate

Asta au ajuns sa cerceteze tinerii de la Universitatea Cuza. Este vorba despre un subiect bomba – FOTO

Publicat: 27 iun. 2016

@ Un grup de cercetatori, aflati la cel mai inalt nivel, ce au alaturi absolventi si actuali doctoranzi ai Universitatii Alexandru Ioan Cuza, se ocupa de un subiect bomba @ In prim-plan se afla „scorpionul românesc” de pe teritoriul tarii noastre, cunoscut de mai bine de 2.000 de ani @ Astfel, in premiera, acestia au realizat o prima harta a modului in care este distribuita specia in Romania

Absolventi si actuali doctoranzi ai Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) au realizat, alaturi de colegi din Statele Unite ale Americii (SUA) o prima harta a distributiei scorpionului românesc pe teritoriul tarii. Asta atata timp cat, cu toate ca este cunoscut de mai bine de 2.000 de ani, ecologia asa-numitului „Euscorpius carpaticus” a fost pâna acum neglijata total.

Citeste si: Cercetare incredibila pentru doctoranzii ieseni. Totul apare intr-o revista academica de prestigiu

„Studiul pe aeasta tema a fost publicat în Journal of Arachnology sub titlul «Ecology and biogeography of the endemic scorpion Euscorpius carpathicus (Scorpiones: Euscorpiidae): a multiscale analysis». Lucrarea reprezinta o premiera în domeniu, echipa, formata din Iulian Gherghel – Oklahoma State University & Case Western Reserve University, Alexandru Sotek Universitatea Cuza din Iasi, Monica Papes – Oklahoma State University, Alexandru Strugariu si Lucian Fusu, tot de la Cuza, a schitat reperele geografice pentru prezenta speciei românesti a scorpionului.

Citeste si: Cercetari stiintifice uluitoare intr-un laborator al Universitatii Cuza. Rezultatele sunt teribile – FOTO

În acest scop, cercetatorii au folosit atât o serie de expeditii pe teren, cât si modelarea matematica pentru a determina punctele de distributie si aria în care locuieste aceasta specie româneasca de scorpion. Aproape un sfert din datele cuprinse în articol nu erau cunoscute anterior, scorpionul românesc având în fapt o raspândire mult mai larga decât se credea pâna acum”, au reliefat reprezentantii UAIC.

Unde traieste scorpionul romanesc!

Mai departe, unul dintre cei implicati in cercetare, anume Alexandru Sotek, reliefeaza cu lux de amanunte locul unde isi au habitatul natural scorpionii in Romania.

„Desi descris oficial înca din anul 1767 si mentionat de catre romanii stabiliti in zona Banatului ca fiind prezent în zona înca de acum 2000 de ani, scorpionul carpatin este o specie foarte putin cunoscuta. Prin lucrarea publicata de noi în unul din cele mai cunoscute jurnale de profil din domeniul arachnologiei – ramura a biologiei care se ocupa cu studiul paianjenilor si a scorpionilor – aducem, în premiera, date cu privire la distributia si preferintele de habitat ale scorpionului carpatin în Romania, reprezentând un aport de informatii esentiale pentru o mai buna întelegere a distributiei si ecologiei scorpionilor din Europa„, descrie Alexandru Sotek, co-autor al studiului, în prezent doctorand al UAIC.

Citeste si: SENZATIONAL! Un grup de profesori de la Universitatea Cuza realizeaza produse militare pentru NATO – GALERIE FOTO

Pe de alta parte, cercetatorii arata ca prezenta scorpionilor românesti este concentrata în zona Muntilor Banatului si în Subcarpatii de Curbura. „Pe baza rezultatelor din modelarea matematica, putem presupune faptul ca, în viitor, scorpionul românesc va fi afectat de încalzirea climatica. Ipoteza noastra este sustinuta de faptul ca aceasta specie de scorpioni prefera locuri umede, iar sudul României este prezis de catre climatologi sa fie afectat de un fenomen de aridizare si desertificare în viitor, ca efect al încalzirii climatice”, a comentat si Iulian Gherghel, autor principal al studiului, absolvent al Universitatii Cuza. Concret, pentru realizarea studiului, au fost întreprinse expeditii anuale, timp de sase ani, între 2009 si 2015. 

Citeste si: Doi cercetatori pun bazele unui laborator NASA la Cuza – GALERIE FOTO, VIDEO

SURSA FOTO: IULIAN GHERGHEL, SPECIA Euscorpius carpaticus

Adauga un comentariu