Actualitate

Asta da surpriză! Pacienții infectați cu coronavirus refuză externarea! Psihologii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, surprinși de reacția bolnavilor: „Nu le mai este frică de COVID-19”

Publicat: 30 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Asta da surpriză Pacienții infectați cu coronavirus refuză externarea Psihologii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași surprinși de reacția bolnavilor Nu le mai este frică de COVID-19
Pacienții infectați cu coronavirus refuză externarea

Zeci de pacienți cu coronavirus refuză externarea. Cei care ar putea pleca după 48 de ore cer să rămână internați în unitatea medicală până la negativarea celor două teste obligatorii. Psihologii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași spun că bolnavii sunt mai relaxați decât la începutul pandemiei de coronavirus și că au înțeles că boala nu este atât de gravă cum s-a preconizat inițial

Zeci de pacienți cu coronavirus internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cer să rămână internați până ce două teste consecutive vor ieși negative. Deși din punct de vedere legislativ cei asimptomatici s-ar putea externa după primele 48 de ore de la internare, mulți preferă să rămână în spital. Psihologii spun că pacienții cu coronavirus nu mai sunt la fel de impacientați pe perioada spitalizării ca cei care erau internați la începutul pandemiei de COVID-19. Comparativ cu lunile martie și aprilie, situația din spitale este mult mai relaxată, spun psihologii.

Pacienții cu COVID-19 care ar putea fi externați aleg să rămână în spital până la negativarea testelor

Psihologii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt angajații care stau în contact permanent cu pacienții cu coronavirus. Aceștia au constatat că, în ultimele două luni, bolnavii au devenit mult mai relaxați, mai înțelegători. Mulți dintre ei refuză externarea până în momentul în care sunt asigurați, prin două teste negative, că nu mai poartă virusul.

„Pacienții din spital au devenit mult mai comunicativi, mai încrezători și mai pozitivi. Mulți, deși ar putea pleca, vor să rămână în spital până în momentul în care două teste consecutive ies negative. Aceștia aleg să meargă acasă sănătoși, siguri că nu mai poartă virusul. Observăm o relaxare a celor internați în ceea ce privește acceptarea perioadei spitalizării și asta pentru că nu mai sunt atât de multe necunoscute cu privire la COVID-19”, spune Daniela Bran, psiholog clinician la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Primii pacienți cu coronavirus internați în spital aveau stări de depresie și urlau din toți rărunchii că vor să plece acasă

Primii pacienți cu COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au trăit, poate, cel mai urât coșmar. Psihologii povestesc că mulți intrau în depresie, iar alții se confruntau cu episoade de anxietate, și asta pentru că nimeni nu știa prea multe despre acest nou tip de virus. Chiar și medicii se confruntau cu necunoscute legate de tratament și efectele bolii.

„Dacă ar fi să comparăm atitudinea pacienților internați la începutul pandemiei de coronavirus cu atitudinea celor care se internează acum, putem spune că, în mod firesc, în acest moment putem vorbi de o relaxare. Înainte, pacienții care erau nevoiți să stea internați chiar și 4-5 săptămâni din cauză că testele ieșeau încă pozitive se confruntau cu stări de anxietate, cu episoade de depresie. În mod special, pacienții asimptomatici nu acceptau ideea de a rămâne în spital dacă nu au simptome. Treptat, aceste situații s-au remediat”, mai spune Daniela Bran.

Scepticii infectați cu COVID-19 s-au convins că boala există numai după ce au simțit simptomele pe propria piele

Psihologii povestesc că au lucrat cel mai greu cu scepticii, pacienți cu coronavirus asimptomatici, care nu credeau în existența virusului. Mulți dintre aceștia s-au convins de existența COVID-19 abia după ce au început să aibă simptome specifice.

„Am avut discuții cu pacienți cu coronavirus asimptomatici, persoane care nu au crezut în existența virusului până în momentul în care simptomele specifice s-au făcut prezente. Totodată, fiind internați în spital și văzând suferința reală a pacienților cu forme ușoare și medii ale bolii, au înțeles care este scopul internării și s-au calmat. De la începutul pandemiei de coronavirus am discutat cu peste 300 de pacienți cu coronavirus, dintre care cel mai mult m-au marcat poveștile unor bătrâni”, adaugă Daniela Bran.

Bătrâni vindecați de coronavirus au fost externați în singurătate, iar singura voce pe care o auzeau era cea a psihologului

Psihologul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași spune că a fost marcat de poveștile unor bătrâni care, după externare, au fost nevoiți să se întoarcă în singurătate. Cu copiii plecați în străinătate, abia vindecați de coronavirus, au fost nevoiți să se confrunte singuri cu cele 14 zile de autoizolare la domiciliu, o obligativitate la începutul pandemiei de COVID-19.

„Noi, psihologii, am ținut legătura telefonică cu unii pacienți chiar și după externare. Am avut situații dificile, cu bătrâni care, după externare, au fost nevoiți să stea 14 zile în autoizolare. Mulți aveau copiii plecați în străinătate și nu aveau cu cine comunica. Rolul nostru a fost să-i susținem, să-i calmăm, să-i consiliem și să-i ajutăm”, spune Daniela Bran.

Psiholog: „Pacienții înțeleg acum că boala nu este atât de gravă cum a fost percepută la începutul pandemiei de coronavirus”

Pentru că acum pacienții cu coronavirus asimptomatici se pot externa din spital după 48 de ore de la internare, s-au mai calmat spiritele. Psihologii spun că noile reglementări au contribuit la restabilirea echilibrului psihicului pacienților cu coronavirus. Aceștia acceptă mai ușor perioada de spitalizare.

„Faptul că pacienții asimptomatici pot fi externați după 48 de ore a reprezentat un beneficiu extraordinar pentru psihicul acestora. Nu mai sunt nevoiți acum să petreacă săptămâni întregi în spital până la negativarea testelor, la fel ca la începutul pandemiei de coronavirus. Totodată, observăm că, cu cât obținem mai multe informații despre COVID-19, cu atât pacienții sunt mai relaxați și înțeleg că boala nu este atât de gravă cum a fost percepută la începutul pandemiei de coronavirus”, încheie psihologul ieșean.

Adauga un comentariu