Local

Asta-i cea mai mare idiotenie nascocita de birocratii din Iasi

Publicat: 25 sept. 2013
1

@ In cadrul institutiilor din Iasi circula o lista cu orasele si comunele defavorizate din judet @ Localitatile incluse pe aceasta lista beneficiaza de ajutoare suplimentare din partea UE @ Insa lista este facuta in bataie de joc. In tabelul respectiv nu se gaseste cea mai saraca comuna din judet, si anume Lungani, dar au fost incluse comune cat de cat prospere, precum Aroneanu, Tomesti si Raducaneni

Inca o data se dovedeste faptul ca foarte multi birocrati din Iasi au materia cerebrala undeva in spate, in pantaloni si nu unde ar trebui. Au facut niste documentatii astfel incat ajutoarele europene sa nu ajunga la cei care au cea mai multa nevoie, ci la cei care s-au descurcat. Despre ce este vorba? In urma cu circa 10 ani, in cadrul institutiilor din Iasi s-a realizat o lista cu cele mai sarace comune din judet. Dupa aderarea Romaniei la UE, aceasta lista a fost folosita pentru stabilirea nivelului subventiilor si ajutoarelor europene. Oficial, tabelul se numeste „lista comunelor defavorizate”. Comunele si orasele incluse pe aceasta lista primesc o subventie mai mare pentru suprafete agricole cultivate. Daca intr-un an, de exemplu, subventia pentru suprafetele agricole pentru comunele afiliate nivelului mediu de trai national este de circa 110 de euro pe hectar, pentru suprafetele din comunele aflate pe lista celor defavorizate, subventia depaseste 150 de euro pe hectar. Insa dupa cum s-a precizat mai sus, lista este plina de aberatii. Birocratii au trecut pe lista comune din judet care au potential economic ridicat, dar le-au omis pe cele mai sarace, cum ar fi Lungani sau Plugari.

Lista facuta cu dosul

In schimb, a fost inclusa pe lista comuna Tomesti, ai carei locuitori lucreaza in buna parte in municipiul Iasi. De asemenea, a fost trecuta si comuna Raducaneni, aflata in bazinul pomicol si viticol al judetului Iasi. Au „omis” sa includa pe lista comuna Lungani, care este cea mai saraca din nord-estul Europei, avand cea mai mare rata a saraciei din Romania, de peste 70 la suta, iar trei sferturi din populatia comunei este cuprinsa in categoria saracilor. Potrivit Legii nr. 20/1999, existau cinci criterii dupa care o localitate putea fi încadrata ca zona defavorizata, dar prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 75 din 2000, cele cinci posibilitati de obtinere a statului de zona defavorizata au fost reduse la doua, si anume: sa fie zone cu infrastructura slab dezvoltata si sa aiba o pondere a somerilor în totalul resurselor de munca de trei ori peste media nationala. Pe raza judetului Iasi aproape toate comunele sunt intr-o stare jalnica. Cu toate acestea, legea spune clar ca, daca intr-o anumita regiune, nu exista nicio activitate industriala, atunci zona respectiva va fi declarata defavorizata. Nici nu mai este nevoie sa vorbim despre rata somajului sau alti indicatori economici pentru comunele din judet.

Comuna Lungani, la mila Guvernului

Primarul din Lungani se chinuie de ani buni, pentru a putea trece comuna pe acea lista a localitatilor defavorizate. „Cu un buget de 7.500 lei, comuna se afla la limita subzistentei. Singurele surse de venit sunt cresterea animalelor si agricultura, dar produsele nu sunt comercializate si nu aduc profit. Nu sunt de acord cu decizia pe care au luat-o cei din administratie, de a trece pe acea lista comuna Tomesti. Pai, noi ne comparam cu ei? In 2011 am fost la Consiliul Judetean pentru a lamuri aceasta problema, dar nu am primit niciun raspuns clar din partea autoritatilor”, a explicat primarul comunei Lungani, Gheorghe Pricopie. Doua din cele patru sate ale comunei sunt cunoscute ca fiind cele mai sarace din regiune. Astfel, locuitorii din Crucea si Zmeu traiesc mai mult din ajutoare sociale. Din peste 5.500 de locuitori, 32 la suta sunt rromi. In satul Crucea sunt si mai multi. Din 2.000 de locuitori, aproximativ 50 la suta sunt de etnie rroma. Autoritatile locale sustin ca rata ridicata a saraciei este determinata de prezenta in numar mare a populatiei de etnie rroma, de lipsa locurilor de munca, dar si de numarul ridicat de copii. Mai mult, lipsa terenurilor productive si a investitorilor care sa ofere locuri de munca provoaca, de asemenea, o rata ridicata a saraciei.

Autoritatile locale nu detin informatii despre acea lista

Intrebati de reporterii BUNA ZIUA IASI despre criteriile in baza carora au ales comunele ca fiind defavorizate, reprezentantii Prefecturii, ai Consiliului Judetean si ai Camerei Agricole nu au fost in stare sa dea niciun raspuns concret. „Noi nu detinem nicio informatie despre acea lista. Probabil cei de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est stiu exact criteriile pe care s-au bazat cand au finalizat lista cu comunele respective”, a declarat Felix Guzga, purtatorul de cuvant al Prefecturii Iasi. Lista cu cele 20 de comune defavorizate este afisata pe holurile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Iasi, insa nici APIA nu detine informatii despre criteriile pe care s-a bazat atunci cand a finalizat lista. „Noi am primit aceasta lista cu comunele defavorizate in anul 2007. Nu noi am hotarat ce comune ar trebui trecute pe acea lista. Reprezentantii Agentiei de Plati nu fac altceva decat sa execute procedura conform listei date de Guvern”, a declarat Narcis Ivan, purtatorul de cuvant al APIA Iasi.

Pe lista cu cele 20 de comune defavorizate figureaza si comunele: Andrieseni, Aroneanu, Bosia, Ciortesti, Costuleni, Dagata, Dolhesti, Golaiesti, Grozesti, Madarjac, Osoi, Popricani, Prisacani, Sinesti, Tansa, Tiganasi, Tutora si Vladeni.

Click aici pentru a vedea criteriile privind includerea unitatilor administrativ teritoriale in lista zonelor defavorizate.

Adauga un comentariu