Eveniment-Social

Astazi, crestinii ortodocsi sarbatoresc Vovidenia – intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Traditii si obiceiuri

Publicat: 20 nov. 2016
1
Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi, 21 noiembrie, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, una din primele sarbatori care se tin in Postul Craciunului. Aceasta sarbatoare aminteste de ziua in care, Sfintii Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria, au adus-o pe fiica lor, in varsta de trei ani, la templu. Maria a fost intampinata de marele preot Zaharia, parintele Sfantului Ioan Botezatorul. Acesta a dus-o pe Maria in cea mai sfanta incapere din lacas, in Sfanta Sfintelor, unde va ramane pana la varsta de 15 ani.

Sarbatoarea a inceput sa se tina prin secolul al saselea, cand imparatul Justinian a zidit la Ierusalim, langa ruinele templului, o biserica inchinata Sfintei Fecioare, care a fost numita biserica Sfanta Maria cea noua. A doua zi dupa sfintire, adica la 21 noiembrie, a inceput sa fie serbat hramul bisericii. Pe de alta parte, in Apus, sarbatoarea a fost adoptata de Papa Grigorie XI-lea, care a cinstit-o pentru prima data in anul 1374, la Avignon. Astfel, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. Este o sarbatoare care pregateste crestinii pentru Nasterea Domnului. 
 

Sarbatoarea este una plina de traditii in intreaga tara, fiind cunoscuta in popor drept sarbatoarea Vovideniei. Intr-o astfel de zi, copiii pun crengi de mar in vase cu apa, care tinute la lumina si caldura, inmuguresc si infloresc, fiind folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. Ovidenia este ziua in care incepe iarna, care este o sarbatoare a luminii, care sparge intunericul iernii cu cel al mortii. In aceasta zi se fac parastase si se aprind lumanari, atat acasa, cat si la biserica. Vovidenia este ziua in care incepe intunericul sa predomine, fiind ziua din care incep vrajitoarele sa prinda putere si sa-si acumuleze forta demonica, care tine pana la sarbatoarea de Sf. Gheorghe. Tinerele pot si ele in aceasta perioada sa-si vada ursitul printr-un numar sporit de practici magice.
Comentarii
Adauga un comentariu