Actualitate

Astazi este ales noul rector al Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi”

Publicat: 20 ian. 2000

•Senatul va decide care dintre cei trei candidati va ocupa, pentru urmatorii patru ani, fotoliul „cel mai important” al universitatii iesene

Ieri, toate cadrele didactice din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi au putut sa-si exprime prin vot democratic optiunea pentru unul dintre cei trei candidati la fotoliul de rector al institutiei: prof. univ. Teodor Dima, fost decan al Facultatii de Filozofie, prof. univ. Stefan Avadanei, prorector cu relatiile internationale si prof. univ. Dumitru Oprea, decan al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor. Cei trei si-au prezentat programele manageriale care au putut fi studiate de catre cadrele didactice timp de o saptamana. Rezultatul votului Comunitatii Academice urma sa fie aflat aseara, dupa ora 22. Metionam insa ca acest rezultat este doar unul consultativ.

Senatul universitatii este cel va avea ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste alegerea noului rector de la „Cuza”. „Senatul este cel care alege de fapt rectorul. Votul Comunitatii Academice este consultativ, iar senatul il poate sau nu lua in considerare”, a precizat prof. univ. dr. Gheorghe Popa, actualul rector al Universitatii „Al. I. Cuza”. Desemnarea noului rector se va decide astazi in sedinta senatului. Ramane de vazut daca membrii Senatului de la „Cuza” vor lua in considerare votul Comunitatii Academice, sau daca acesta va ramane doar o simpla actiune care va da apa la moara pentru tot felul de discutii si aprecieri in dosul usilor universitatii.

UMF abia incepe incalzirile pentru alegerile din februarie

•A fost aprobat si noul regulament de alegeri

Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. PopaIasi mai are inca o luna pana la demararea alegerilor care vor desemna echipa manageriala ce va conduce UMF Iasi in urmatorii patru ani. Noutatea este modificarea regulamentului pentru alegerile din februarie. Vinerea trecuta, Senatul UMF Iasi a aprobat noul regulament de alegeri care prevede unele schimbari. Seful de departament este votat de toate cadrele didactice din departament si prin lege el devine membru de drept al senatului. „La nivel de UMF, unitatea electorala de baza este Departamentul la care se afiliaza eventualele discipline izolate sau componente ale unor catedre care nu sunt incluse in departamentele universitatii sau cele cu dubla subordonare.

Daca toate cadrele didactice voteaza seful de departament, iar acesta este prin lege membru de drept al senatului, rezulta ca la alegerea senatului va participa toata Comunitatea Academica„, a precizat prof. univ. dr. Carol Stanciu, rectorul UMF Iasi. De asemenea, seful de catedra nu mai este membru de drept al Consiliului Facultatii. In aceeasi sedinta in care este ales seful de catedra sunt alesi si membrii Consiliului Facultatii.

„Daca voi indeplini conditiile prevazute de regulament pentru functia de rector si voi fi sustinut de colegi, voi candida”

In ceea ce priveste alegerea rectorului UMF Iasi, ea se face prin vot secret de catre senatul universitatii. In conformitate cu Legea 128/1997, rectorul si decanii nu pot ocupa aceste functii mai mult de doua mandate succesive, insa legea nu are efect retroactiv. In aceste conditii, prof. univ. dr. Carol Stanciu, actualul rector al UMF Iasi, care are doua mandate succesive in aceasta functie, poate candida si la alegerile care vor demara pe 15 februarie. „Daca voi indeplini conditiile prevazute de regulament pentru functia de rector si voi fi sustinut de colegi, voi candida”, a spus prof. univ. dr. Carol Stanciu.

Conform regulamentului de desfasurare a alegerilor din februarie, cel care va candida la functia de rector al UMF Iasi va trebui sa fie o personalitate marcanta a comunitatii academice, recunoscuta pe plan national si international, sa fie autor sau coautor de carti de specialitate in tara si strainatate, sa dezvolte si sa intretina relatii parteneriale cu universitatile sau spitalele universitare din tara si strainatate, sa impuna principiul excelentei in activitatea universitatii. De asemenea, trebuie sa faca dovada unor rezultate remarcabile in domeniul managementului universitar si sa nu fie implicat in nici un fel de activitati care ar putea genera conflicte de interese sau prejudicii activitatii academice.loading...

Adauga un comentariu