La psiholog

Astazi este marti, 13… Triskaidekaphobia – frica de 13, are o motivatie reala. Ce spun medicii

Publicat: 13 ian. 2015
7

In ciuda faptului ca exista dezbateri ample privind validitatea stiinfica a unei astfel de fobii, unii considerand-o drept o banala superstitie iar altii incadrand-o in afectiunile psihiatrice, aceasta teama este cat se poate de reala pentru cei care evita sa se deplaseze, sa iasa din casa, sa se casatoreasca sau sa desfasoare orice alta activitate, inclusiv de ordin medical, in astfel de zile.

 
Studii statistice (Scanlon et.al) arata ca riscul de ajunge la spital in urma unui accident de trafic creste cu 52% intr-o zi de 13. Pe o statistica partiala am constatat ca frica de 13 s-a dovedit reala pentru pacientii care ajung cu traumatisme la urgente, numarul mare de pacienti cu accidente casnice datorate neatentiei creste in astfel de zile, asa ca putem spune ca cel putin din punct de vedere statistic aceasta fobie are o aparenta motivatie.

Cercetatorii au dovedit existenta fobiei de matematica

Fobiile 

 
Exista si o a doua categorie de pacienti ce refuza investigatiile complexe, initierea tratamentului sau amana interventiile chirurgicale in astfel de zile tocmai pentru a ,,evita” orice risc privind descoperirea unei afectiuni severe sau esecul tratamentului medicamentos sau a interventiei chirurgicale.
 
Triskaidekaphobia, din grecescul tris (trei) kai (si) deka (zece) fobos (frica), pe scurt teama patologica de numarul treisprezece, este una din cele mai vechi si raspandite fobii ce afecteaza milioane de oameni. Termenul a fost utilizat pentru prima data de neuropsihiatrul american Isador Henry Coriat pentru a descrie comportamentul persoanei care evita orice activitate legata de numarul 13 din cauza fricii.
 
Dr.Tudor Ciuhodaru
Medic primar medicina de urgenta
Comisia de Sanatate
Adauga un comentariu