Magazin

Astazi este ziua cea mai trista din an

Publicat: 21 ian. 2013

Va simtiti lipsiti de energie, de chef de munca si de viata? Nu e de mirare, pentru ca astazi, luni, 21 ianuarie, este ziua cea mai depresiva din an, in care multi dintre noi sunt lipsiti de vlaga. Cel putin asa sustin britanicii.

Daca aveti astfel de „simptome„, nu intrebati nici medicul, nici farmacistul ci dati vina pe „Lunea Albastra” sau „Blue Monday„, asa cum au denumit britanicii aceasta zi din an, cand foarte multe persoane pot manifesta stari de depresie.

Avand deja o traditie in studiul celor mai bune si mai rele zile „colective” din an, britanicii au deja lista de argumente pentru aceasta zi – a treia zi de luni din an si cea mai trista din cele 12 luni de zile.

Astfel, in aceasta zi multi dintre noi am putea sa ne simtim mai apasati ca oricand inca de dimineata, de aglomeratia din mijloacele de transport in comun, dar si de cea din trafic. Sau, ne-am putea da brus seama ca nu prea mai avem bani in portofel, deoarece sarbatorile de iarna ne-au facut sa scoatem si ultimele rezerve pentru a petrece asa cum se cuvine clipele magice din an.

S-ar putea adauga si orele mai putine de lumina naturala, specifice perioadei de iarna, precum si perspectiva indepartata a vacantei de vara.

Se spune ca aceasta zi din an ar fi fost calculata de catre psihologul Cliff Arnall, dupa o formula stiintifica in care au fost luate ca repere de calcul timpul ramas pana la viitorul Craciun, cheltuielile facute si datoriile acumulate cu ocazia sarbatorilor de iarna, precum si lipsa sau abandonarea planurilor personale, asa-numitele „Resolutions”, dupa cum le numesc britanicii si ceilalti occidentali, care insemna un fel de angajament sau promisiune fata de sine ca vei rezolva anumite lucruri sau vei face anumite schimbari in viata ta, in anul care a inceput.

Arnall a scris prima oara despre „Blue Monday” acum 7 ani, intr-un comunicat de presa pentru Sky Travel, un fost post de televiziune britanic pentru calatorii. El si-a explicat atunci teoria prin „efectul de hibernare”, acesta fiind perioada de timp in care facem mai putina miscare fizica, ne simtim obositi, petrecem mai mult timp in casa si consumam hrana cu mai multe calorii.loading...

Adauga un comentariu