Eveniment-Social

Astazi, la Iasi, se deschide Anul Eminescu

Publicat: 21 ian. 2000

Dupa Botosani si Bucuresti, a treia manifestare de amploare dedicata Anului Eminescu se va desfasura la Iasi. Ministrul Culturii, Ion Caramitru, a decalat manifestarile dedicate Anului Eminescu de la Iasi pentru vineri, 21 ianuarie, intrucat s-ar fi suprapus cu sarbatoarea Academiei si manifestarile de la Botosani. Organizata de Inspectoratul pentru cultura al judetului, Filiala Iasi a Academiei Romane, Universitatea Al.I. Cuza” si Teatrul National Vasile Alecsandri„, manifestarea de la Iasi va fi cea mai importanta din Anul Eminescu. Timp de doua zile, la Universitatea „Al.I. Cuza” vor avea loc o suita de manifestari menite sa marcheze implinirea a 150 de ani de la nasterea poetului nepereche.

Manifestarile vor debuta cu prezentarea unui salon de carte, organizat in Sala Pasilor Pierduti. La acest salon omagial vor fi lansate o serie de volume pe profil apartinand editurilor „Univers enciclopedic„, „Fundatiei culturale romane„, „Saeculum” – toate din Bucuresti, „Polirom„, „Institutul European„, „Timpul” – din Iasi si „Litera” din Chisinau. Dupa cum am fost informati, toate volumele vor fi foarte scumpe. In aula „Mihai Eminescu” va avea loc un simpozion la care vor participa acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, ministrul Culturii Ion Caramitru, acad. Zoe Dumitrescu Busulenga, Alexandru Balaci, prof. dr. Jean-Louis Courriol de la Universitatea din Lyon (Franta), acad. Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova , precum si profesori universitari, cercetatori de la universitatile din Bucuresti, Timisoara si Cluj.

Tot vineri, Teatrul National va prezenta, in premiera, doua spectacole. Este vorba despre piesa „Miron si frumoasa fara corp„, de Mihai Eminescu si „pe mine, mie, reda-ma”, in regia lui Ion Sapdaru. Directorul teatrului, Ioan Holban, ne-a declarat: „Cele doua spectacole in premiera vor sa prezinte un Eminescu mai putin conventional. Sunt spectacole de teatru care vor ramane pe afis tot anul”. La ora 16, in foaierul teatrului va avea loc vernisajul unei expozitii de tapiserie semnata de Gabriela Moga Lazar.loading...

Adauga un comentariu