Eveniment-Social

Astazi se împlinesc 46 de ani de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Publicat: 19 mart. 2011
1

Astazi, 19 martie, se împlinesc 46 de ani de la moartea primului lider al României comuniste, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

A fost primul conducator al Romaniei Comuniste, detinând, de fapt, puterea în tara, vreme de 17 ani, între 1948 si 1965, sub diverse titulaturi – de la secretar general si prim-secretar al partidului comunist, la prim-ministru si presedinte al Consiliului de Stat. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a nascut la 8 noiembrie 1901 în Bârlad. Numele de „Dej” si l-a adaugat mai târziu, preluându-l pe cel al orasului în care fusese „exilat” în 1931 de conducerea CFR, unde lucra ca electrician, din cauza agitatiei comuniste pe care o facea la locul lui de munca din Galati. Pâna a ajunge electrician la Atelierele CFR din Galati, Dej lucrase, înca de la 11 ani, ca ajutor de cizmar, apoi la o fabrica de cherestea din Darmanesti, o postavarie din Buhusi, ajutor de maistru dogar în Piatra Neamt si Moinesti, dar si muncitor la Societatea de Tramvaie din Galati.

In 1933, Dej e condamnat la 12 ani de închisoare pentru implicarea în grevele muncitoresti de la Atelierele Grivita din Bucuresti. La 19 martie 1965, Gheorghiu-Dej se stingea din viata, rapus de un cancer pulmonar a carui origine a fost pusa inclusive pe „iradierea” facuta de „tovarasii sovietici„, nemultumiti de politica lui Dej, tot mai accentuata, de îndepartare de influenta politica si economica a „marelui frate de la Rasarit”. Sicriul avea sa-i fie depus în rotonda Monumentului Eroilor din Parcul Carol. În 1991, dupa Revolutie, el avea sa fie mutat si înmormântat traditional în cimitirul Bellu din Capitala.

Comentarii
  • Un OM extraordinar!A pus bazele unei Romanii moderne de secol 20 in care am trait comparabil cu occidentul si in care bogatiile naturale ale Romaniei erau ale romanilor dar mai presus de orice eram invatati sa le pastram cu sfintenie.Fie-i memoria nepieritoare.

  • Pt. Comunist,

    Da, un om extraordinar acest Dej, un om care are „meritul” de a fi exterminat elitele Romaniei. Sub directa sa coordonare au fost ucisi mii de intelectuali romani, preoti, episcopi, profesori universitari de renume, ingineri, patrioti si nationalisti.
    Daca pentru dumneata Dej este un mare Om, pentru mine el este doar un criminal odios si sluga a lui Stalin.

  • Pt.Ovidiu.Cu siguranta miile de intelectuali,preoti,episcopi,prof.universitari de renume,ingineri,patrioti si nationalisti pe care Dej i-a bagat in puscarii au facut ceea ce fac noii post decembristi cu aceleasi functii enumerate de tine.Nu cumva esti absolvent de Spiru Haret,acolo unde se dau examenele de acasa,on-line?
    Rog familia marelui Gheorghiu Dej sa primeasca omagiile mele pentru memoria marelui disparut.

Adauga un comentariu