Timp liber

Astazi sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi. Ziua in care este interzisa munca. Vezi traditiile acestei sarbatori

Publicat: 29 ian. 2015
6
Sfintii Trei Ierahi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur sunt praznuiti in fiecare an pe 30 ianuarie. Credinta populara spune ca cine munceste in aceasta zi  poate sa orbeasca. Tot acum, tinerele trebuie sa posteasca pentru a avea o casnicie fericita.
La sate se obisnuieste ca in aceasta zi de sarbatoare inchinata celor trei sfinti sa se faca praznice de pomenire a mortilor din familiile credinciosilor, iar fetele tinere se roaga si tin post o avea o casnicie fericita. Tot traditia populara mai spune ca cine va lucra in aceasta zi, nu-i va merge bine „in ale casei”  si poate sa orbeasca. Se crede ca pe 30 ianuarie incepe sa incolteasca graul care nu a incoltit din toamna. In traditia populara se spune ca de astazi se schimba vremea. De-acum, se zice ca „se stramba partiile”, iar vremea da spre primavara. Daca stresinile curg, primavara va fi friguroasa, daca e ger, vara va fi calduroasa.

Cum iti decorezi casa de Craciun – FOTO
 

Rau de ars, de friguri si de paguba
In credinta populara, cei trei ierarhi erau trei doctori vindecatori de boli. In ziua in care sunt sarbatoriti, nu se lucreaza, fiind rau de ars, de friguri si de paguba. In aceasta zi trebuie sa dam o lumanare de pomana, pentru ca intreaga viata sa fie luminata. “In multe zone, familiile ii tin pe cei Trei Ierarhi de patroni ai casei, se face coliva si oamenii merg la biserica. Pentru reusita familiei si a treburilor gospodaresti, in aceasta zi nu se lucreaza”, spune Anisoara Toparceanu, etnograf la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi. Nu in ultimul rand, fetele fac vraji pentru a li se arata ursitul, nu lucreaza si se mananca doar paine si sare.
Vedenia Sfantului Ioan Mauropous
Conform crestinortodox.ro, spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare disputa legata de cei trei ierarhi, pe care ii praznuim pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna. “Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan ne arata modul in care sfintii conlucreaza – cu Dumnezeu si intre ei -, asa cum si noi trebuie sa ne unim, in cuvant si in lucrare”, spune Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in predica dedicata celor trei ierarhi. „Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nicio vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem.”
sursa: Adevarul.ro 
Adauga un comentariu