Secretele istoriei

Astrid a Suediei, sotia regelui Leopold al III-lea al Belgiei

Publicat: 29 aug. 2014
3

Astrid a Suediei (17 noiembrie 1905 – 29 august 1935) a fost sotia regelui Leopold al III-lea al Belgiei.

Printesa Astrid a Suediei s-a nascut la Stockholm la 17 noiembrie 1905. A fost nepoata de frate a regelui Gustav al V-lea al Suediei si fiica cea mica a fratelui regelui, Printul Carl, Duce de Västergötland si a sotiei lui, Printesa Ingeborg a Danemarcei. Bunicul patern a fost regele Oscar al II-lea al Suediei iar cel matern regele Frederick al VIII-lea al Danemarcei. Sora lui Astrid, Printesa Märtha, s-a casatorit cu viitorul rege Olav al V-lea al Norvegiei. Sora mai mare Printesa Margareta a Suediei s-a casatorit cu Printul Axel al Danemarcei in timp ce unicul ei frate, Printul Carl, Duce de Östergötland a facut o casatorie morganatica.

Printesa Astrid s-a casatorit civil la Stockholm la 4 noiembrie 1926 si religioas la Bruxelles la 10 noiembrie cu printul mostenitor al Belgiei, fiul regelui Albert I al Belgiei, Leopold. Astrid a fost iubita de belgieni pentru frumusetea, simplitatea si farmecul sau. In 1927, Leoplod si Astrid au avut o fiica, Printesa Josephine-Charlotte iar in 1930 s-a nascut primul lor fiu, Printul Baudouin (care i-a succedat tatalui sau sub numele de Baudouin I al Belgiei).

Vezi si Viata lui Gustaf al V-lea al Suediei

Crescuta in religia luterana, Astrid s-a convertit la catolicism dupa casatoria cu Leopold. Initial, ea a dorit convertirea la catolicism deoarece aceasta era religia in Belgia insa preotul pe care l-a consultat i-a spus sa nu faca asta pana nu crede cu adevarat ca aceasta este adevarata ei religie. Astrid a invatat mai multe despre catolicism si cativa ani mai tarziu, in 1930 s-a convertit. Decizia a facut-o fericita, ea a marturisit unei prietene apropiate: „Sufletul meu si-a gasit linistea”.

Vezi si Viata lui Carol al XV-lea al Suediei

La 17 februarie 1934, regele Albert a murit intr-un accident de alpinism la Marche-les-Dames, Belgia. Leopold si Astrid au devenit regele si regina Belgiei. Un an mai tarziu s-a nascut al treilea copil al cuplului regal. A fost numit Albert dupa bunicul sau, si in cele din urma i-a succedat la tron fratelui sau Baudouin ca rege al Belgiei.

Ca regina, Astrid si-a dedicat timpul pentru cresterea copiilor si pentru cauze sociale. Era foarte preocupata de situatia femeilor, a copiilor si a celor dezavantajati. In timpul crizei economice din Belgia din anul 1935, a organizat o colectare de haine si hrana pentru cei saraci. A facut acest lucru trimitand o scrisoare deschisa pe care presa a publicat-o drept „Apelul reginei”.

La varsta de 29 de ani, in mod tragic, regina Astrid a murit intr-un accident de masina in munti la Küssnacht am Rigi in aprpiere de Lacul Lucerna, Elvetia, la 29 august 1935. A fost plansa atat de sotul ei regele Leopold cat si de belgieni si suedezi. In Elvetia a fost construita o capela comemorativa la locul accidentului.

Regina Astrid este inmormantata in cripta regala de la Biserica Fecioara nostra din Laeken, Belgia, langa sotul ei si cea de-a doua sotie a acestuia, Printesa Lilian a Belgiei.

Adauga un comentariu