International

Astronautul care a stat un an in spatiu continua sa aiba probleme de sanatate la trei luni de la revenirea pe Pamant

Publicat: 27 mai 2016
1
Pentru a vedea daca omul ar putea suporta calatorii lungi in spatiu, americanul Scott Kelly a petrecut recent 340 de zile la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), experimentand acest lucru in conditii reale. Insa, la aproape trei luni de la revenirea pe Pamant, in 1 martie, astronautul spune sa resimte insa efectele periplului sau pe orbita. Dureri la picioare, reactii epidermice, oboseala sunt cateva din necazurile pe care Scott Kelly le-a impartasit specialistilor de la NASA. La aterizarea in Kazahstan, situatia era chiar mai rea: „Cand am iesit din Soyuz, nu aratam deloc ca nu eram in forma buna. Dar numai pentru ca sunt un bun actor. Ar fi trebuit sa ma nominalizeze la Oscar”, a spus el, adaugand ca a dorit sa arate bine langa cei doi cosmonauti rusi care il insoteau. 
Scott Kelly, al carui frate geaman, Mark, a participat la aceasta experienta la sol, a evocat arsuri pe piele, reactii alergice si simptome gripale dupa revenirea pe Pamant. „Dar tocmai pentru asta am facut ce am facut. Trebuie sa stim aceste lucruri daca vrem sa mergem pe Marte”, a spus astronautul. Intr-un interviu acordat impreuna cu fratele sau revistei Town & Country, Scott Kelly a vorbit mai mult despre starea sa de sanatate.
 „Ceea ce ma deranjeaza cel mai tare sunt durerile de picioare. Din punctul de vedere al calitatii vietii. Este cea mai rea schimbare. Am avut o usoara mutatie structurala la ochi, am pierdut putin din masa osoasa, dar nu prea mult. Oasele sunt oarecum redistribuite in corp. Degetele aratatoare sunt acum putin indoite spre interior. Cred ca din cauza felului in care se misca oasele. Este destul de ciudat”, a afirmat astronautul.  Mentionand ca durerile la picioare s-au atenuat odata cu trecerea timpului, Scott Kelly a spus ca „in spatiu faci exercitii, alergi pe banda, dar numai 30 de minute pe zi. Restul timpului nu isi folosesti picioarele, nici macar ca sa mergi. De aceea simt dureri. Fiindca nu au fost folosite”. 
„Cu cat mai mult stai acolo sus, cu atat mai rau te simti la intoarcerea pe Pamant. Nu pot sa imi imaginez cum m-as fi simtit daca as fi petrecut doi ani in spatiu. Nu m-as fi simtit bine, ar fi trebuit sa fiu dus de la capsula la spital”, a incheiat astronautul.  Un drum numai dus pana la planeta Marte ar lua cel putin sapte luni.Adauga un comentariu