International

Atac armat in Noua Zeelanda, la doua moschei: 49 morti. Noi operatiuni ale politiei

Publicat: 15 mart. 2019

Atac armat in Noua Zeelanda. Cel putin 49 de oameni au fost ucisi in atacuri asupra a doua moschei din orasul neozeelandez Christchurch, in timpul rugaciunii de vineri

Atac armat in Noua Zeelanda. Atacatorul, un extremist de dreapta de nationalitate australiana, in varsta de 28 de ani, s-a filmat inainte si in timpul masacrului. El si-a montat camera video pe casca in asa fel incat oamenii sa vada ceea ce face.

Barbatul, care s-a identificat drept Brenton Tarrant pe o retea de socializare, a transmis live pe Facebook ambele atacuri.

In imagini se vede ca pe armele lui sunt scrise mai multe nume de comandanti de osti. Printre ele apar, in mod surprinzator, cele ale unor domnitori romani: Serban Cantacuzino, Stefan cel Mare si Iancu de Hunedoara. Ceea ce au in comun toti acestia este faptul ca erau impotriva otomanilor.

Atacatorul s-a indreptat catre locuri de rugaciune musulmane. 

Prima vizata, moscheea Al Noor, in care a intrat in timpul rugaciunii de dupa-amiaza. 

Martor: ”Purta o casca si ochelari si era imbracat in uniforma militara. Era inarmat, avea o mitraliera, iar in jurul taliei avea o centura cu munitie. A trecut pe langa mine si l-am intrebat ce face. Nu mi-a spus nimic, insa m-a privit. A inceput sa traga catre oamenii care erau in afara moscheii si am fugit.”

S-a dus mai intai in sala de rugaciune a barbatilor, dupa care a mers catre cea a femeilor. In total, a tras cam 100 de gloante.

Martor: “Discursul incepuse si, dupa 3-4 minute, am auzit tirul de arma, care venea de la intrarea principala. Toata lumea s-a repezit catre usile din spate, sa se salveze.”

Vezi si: ATAC ARMAT intr-o scoala. Atacatorii sunt doi adolescenti

41 de morti au numarat autoritatile in aceasta moschee.

Barbatul a mers apoi catre un al doilea lacas de rugaciune musulman, aflat la 10 kilometri distanta, unde a facut alte 8 victime. N-a trecut mult pana cand politia a confirmat gravitatea extraordinara a atacului.

Politia neo-zeelandeza a gasit si explozibili ascunsi in masini, insa aceste dispozitive au fost dezamorsate de autoritati.

Printre cei arestati este si Brandon Tarrant. Niciunul dintre suspecti, spun autoritatile australiene, nu aparea pe listele persoanelor urmarite. Autoritatile au ridicat nivelul alertei teroriste in toata tara.

Vezi si: Atac armat in Marsilia! Mai multe persoane au fost atacate de un individ inarmat cu un cutit

Inainte de masacru, atacatorul postase pe internet un manifest de 73 de pagini, in care spunea ca este inspirat de asasinul norvegian Anders Breivik, autorul masacrului de pe insula norvegiana Utoya.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR, LIVE UPDATE

17:50: Presedintele american Donald Trump si-a declarat “cea mai calda simpatie” dupa “oribilul masacru” caruia i-au cazut victime 49 de persoane ‘nevinovate’ la Christchurch, in Noua Zeelanda.

“Simpatia mea cea mai calda si cele mai bune urari se indreapta spre poporul din Noua Zeelanda dupa oribilul masacru de la Moschei. 49 de oameni nevinovati au murit atat de absurd si multi altii sunt raniti. Statele Unite sunt alaturi de Noua Zeelanda cu orice putem face. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti’, a scris Trump pe Twitter.

14:00 Liderii lumii transmit mesaje de condoleante dupa atacul terorist din Noua Zeelanda.

Donald Trump, Angela Merkel si Emmanuel Macron au condamnat atacul si au transmis ca sunt alaturi de Noua Zeelanda.

12:00 Politia desfasoara o operatiune legata de atacurile de la moschei in localitatea Dunedin, la 362 km de Christchurch. Locuintele au fost evacuate si zona este complet izolata

11:30 Martorii au filmat momentul in care criminalul este arestat de fortele de ordine.loading...

Adauga un comentariu