Secretele istoriei

Atac cu bomba la New York. Americanii, alertati in premiera cu un dispozitiv care trimite mesaje direct pe telefonul mobil

Publicat: 20 sept. 2016
3

Milioane de americani au primit simultan luni un mesaj pe telefonul lor mobil care ii anunta ca FBI si politia il cauta pe un anume Ahmad Khan Rahami, de 28 de ani, principalul suspect in atacul cu bomba de sambata la New York, potrivit AFP.

Acest mesaj este rezultatul unui sistem de alertare de urgenta a publicului, specific echipamentelor mobile (WEA), si al carui scop este de a avertiza populatia unei anumite regiuni despre iminenta unui pericol.

El a fost instituit in 2012, dar este pentru prima oara cand este utilizat intr-un caz de atentat.

Functionarea lui este simpla. Autoritatile (federale, locale, agentii publice etc.) transmit mesajul de alerta prin sistemul FEMA (Federal Emergency Management Agency), un organism federal responsabil de coordonarea raspunsului federal la o situatie de urgenta.

FEMA transmite mesajul operatorilor telefonici, care il difuzeaza apoi in regiunea sau regiunile vizate tuturor clientilor lor, proprietari ai telefoanelor prevazute cu o tehnologie specifica WEA.

Alerta apare ca un text ce nu depaseste 90 de caractere. Acest SMS este insotit de un semnal sonor si de o vibratie pentru a permite tuturor utilizatorilor, inclusiv celor surzi si orbi, sa fie avertizati de pericol.

Daca un telefon este pe vibratie sau pe „silentios„, clientul va primi totusi alerta, dar nu si semnalul sonor.

Alerta dispare dupa cateva minute dupa aparitia sa.

Tipurile de alerta care pot fi primite sunt: cele trimise de presedintia SUA; alerte asupra unor amenintari iminente, ca in cazul unor catastrofe naturale (precum uragane, cutremure, furtuni) si amenintari de origine umana (atentate); alerte ‘Amber’ (rapiri de copii) s.a.

Alertele contin informatii despre cine trimite semnalul de alerta, ce se petrece, cine este afectat si ce trebuie sa se faca.

Proprietarii de telefoane mobile noi primesc „automat” alertele daca operatorul lor a subscris programului. Cei ale caror telefoane dateaza de mai multi ani isi pot actualiza sistemul de utilizare pentru a primi alertele respective.

Exista posibilitatea ca aceste alerte sa fie blocate prin dezactivarea functiunii lor in meniul „Notificari” al telefonului. Utilizatorul va continua totusi sa primeasca unele alerte.

Adauga un comentariu