Secretele istoriei

Atacul lui Rommel de la Kasserine

Publicat: 18 ian. 2015
3

Erwin Rommel a facut planuri de retragere prin Libia spre fortificatiile franceze abandonate de pe Linia Mareth. Aceasta manevra ar fi lasat trupelor Axei controlul asupra doua puncte de acces obligatoriu in Tunisia in nord si sud, cu pasurile montane usor de aparat intre aceste doua puncte. In ianuarie, armata de blindate germano-italiana de sub comanda lui Giovani Messe si Armata a 5-a Panzer au fost trecute sub comanda directa a lui Rommel, pentru a forma „Grupul de Armate Africa”.

Pe 23 ianuarie 1943, Armata a 8-a Aliata a cucerit Tripoli, in timp ce restul armatei germano-italiene era deja pe drum spre Linia Mareth.

Americanii au reusit sa traverseze pasurile montane si sa intre in Tunisia din Algeria, controland triunghiul muntilor Atlas. Astfel, americanii amenintau Armata I italiana de la Mareth cu izolarea fata de restul trupelor din nord. Rommel a reactionat si a atacat mai inainte ca sa se petreaca izolarea italienilor.

Vezi si Moartea lui Rommel

Pe 30 ianuarie, unitati de tancuri germane si trei divizii italiene au atacat fortele franceze de langa Faïd, principalul pas montan spre campiile litorale. Francezii au fost depasiti, iar germanii au reusit sa incercuiasca doua brigazi americane. In sprijinul acestora au fost organizate mai multe contraatacuri, care au fost respinse pe rand. Dupa trei zile de lupta, fortele Aliate au fost obligate sa se retraga spre Sbeitla, unde au organizat o noua linie defensiva.

Germanii si italienii au inceput pregatirile pentru cucerirea oraselului Sbeitla. Dupa doua zile de lupte, incepand cu miezul noptii de 16 februarie 1943, apararea aliata a inceput sa se clatine, iar, pe 17 aprilie, Sbeitla a trecut in mainile germano-italienilor. Astfel, toate campiile interioare tunisiene erau in mainile Axei, iar resturile fortelor Aliate s-au retras spre ramura vestica a muntilor, in Algeria, la Sbiba si Kasserine. In acest moment, germanii trebuiau sa alega varianta de urmat, in conditiile in care toata Tunisia era sub controlul lor si Armata a 8-a inca nu sosise de la Tripoli. Ofensiva germano-italiana a incetat, chiar daca americanii se retrageau in dezordine. Pana in cele din urma, Rommel a decis doar sa ocupe bazele de aprovizionare americane de pe versantul vestic al muntilor. Desi asta nu ar fi schimbat in mod simtitor situatia armatelor sale, pierderea bazelor de aprovizionare impiedica orice viitoare actiune americana in regiune.

Vezi si Cine l-a determinat pe Erwin Rommel sa intre in armata

Pe 19 februarie 1943, Rommel a lansat ofensiva care avea sa fie cunoscuta ca „Batalia de la Pasul Kasserine”. Dupa doua zile de inaintare prin liniile defensive americane, Afrika Korps si trupele italiene au suferit pierderi reduse, in vreme ce americanii au pierdut aproximativ 1.600 de oameni si doua treimi din blindate. In noaptea de 2 februarie 1943, in sprijinul americanilor au sosit trupele britanice, care au fost retrase din regiunea Sbiba. Doua batalioane experimentate de bersaglieri au atacat atat pozitiile britanicilor cat si pe cele americane, respinse dupa lupte grele. A doua zi, atacul germanilor impotriva americanilor a fost oprit numai dupa sosirea in sprijinul defensivei a unor batalioane de artilerie americane.

In fata defensivei hotarate si in conditiile in care a aflat de sosirea Armatei a 8-a Aliate la Medeine, la cativa kilometri de Linia Mareth, Rommel a decis sa opreasca atacul si sa se retraga pe 22 februarie pentru intarirea apararii de la Mareth. El a sperat ca atacurile de la Kasserine sa fi cauzat suficiente pierderi americanilor incat sa-i impiedice sa mai atace in viitorul imediat. Fortele Axei de la Kesserine au ajuns la Mareth pe 25 februarie.

Adauga un comentariu