Eveniment-Social

Atacurile de panica fac ravagii printre tineri. Cinci ieseni ajung in fiecare zi la medic

Publicat: 14 feb. 2016
1

@ Majoritatea pacientilor sunt tineri @ Multi dintre ei fac un atac de panica fara o cauza anume @ Exista si persoane in varsta, care locuiesc singure, care vin la urgente din cauza unui atac de panica, speriati ca pe timpul noptii li se face rau si nu are cine sa-i ajute

La Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, zilnic, cinci persoane solicita ajutorul medicilor acuzand lipsa de aer, dureri in piept, senzatia de sufocare. Majoritatea pacientilor sunt tineri cu varste intre 20 si 35 de ani. Ceilalti pacienti sunt persoane in varsta care ajung sa faca atacuri de panica, din cauza ca locuiesc singure si le este teama sa nu li se faca rau peste noapte si nu are cine sa le sara in ajutor.

„In fiecare zi avem pacienti cu atacuri de panica, in special tineri. In 24 de ore se inregistreaza cate 5 cazuri. Toti pacientii sunt supusi unor investigatii de specialitate pentru a elimina orice suspiciune de boala cardio-vasculara. Ei acuza dureri, lipsa de aer, simptome intalnite in afectiunile cardiace. In urgenta li se administreaza un tratament si dupa obtinerea rezultatelor se constata ca a fost vorba doar de un atac de panica. Niciunul dintre pacienti nu necesita spitalizare. Exista si persoane in varsta care vin la UPU cu atacuri de panica. La ei, aceste atacuri apar pe fondul unei patologii preexistente. Sunt bolnavi care stau singuri si de teama ca ar putea sa li se faca rau pe timpul noptii fara a avea cine sa-i ajute, fac atacuri de panica. Un atact de panica se manifesta ca o hiperventilatie, cu amorteli si se poate ajunge la criza de spasmofilie. Tinerii se sperie mai usor si in anumite situatii ajung sa faca un atac de panica pe fondul unei fricii poate fara niciun motiv”, a declarat dr. Anca Haisan de la UPU-SMURD de la Spitalul Sf. Spiridon.

Atacul de panica se manifesta ca o frica intensa sau anxietate (agitatie psihomotorie, teama nejustificata). Simptomele apar brusc, cu respiratie accelerata, sufocare, dureri in piept, transpiratie, frica de moarte, pierderea controlului, greata. Medicii de specialitate au precizat ca atacul de panica poate surveni dupa un exces de cofeina, o anumita situatie, cum ar fi aglomeratie mare, fara o cauza anume. Nu se cunoaste exact cauza, dar exista o serie de factori care pot declansa atacul de panica. Dintre acestia mentionam: antecedente familiale de tulburari cauzate de panica, parinti cu depresie majora sau tulburari bipolare, consumul de bauturi alcoolice, droguri, fumatul, cafeina, anumite medicamente pentru afectiuni cardiace si astm, episod major de depresie, menopauza. Tratamentul pentru atacul de panica este prescris de medicul psihiatru.

Adauga un comentariu