Eveniment-Social

Ateneul Național din Iași a aniversat 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși! A fost lansat și proiectul cultural „Luna Sculptorilor Români” – VIDEO

Publicat: 20 feb. 2021
Ateneul Național din Iași și managerul Andrei Apreotesei alături de imagine cu Constantin Brâncuși
Ieri, 19 februarie 2021, la împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși, Ateneul Național din Iași a organizat o serie de evenimente în premieră pentru public. A fost vorba despre expoziții de sculptură, pictură și fotografie, un concert al Corului "Marii Uniri", alături de Corul de Copii al Municipiului Iași. Totul a fosr completat de o proiecție a documentarului "Constantin Brâncuși - coloana sau lecția despre infinit"

La împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși, ieri, 19 februarie 2021, la Ateneul Național din Iași a fost programată o pleiadă de evenimente speciale pentru publicul iubitor de artă și frumos. Expoziții de sculptură, pictură și fotografie, un concert al Corului „Marii Uniri”, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași și o proiecție a documentarului „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit” au marcat acest moment fundamental pentru cultura românească

La împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși, Ateneul Național din Iași a marcat momentul într-o manieră aparte. Expoziții de sculptură, pictură și fotografie, un concert al Corului „Marii Uniri”, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași și o proiecție a documentarului „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit” au fost în prim-planul activităților culturale dedicate marelui Constantin Brâncuși.

Ateneul Național din Iași a lansat proiectului cultural „Luna Sculptorilor Români”

Programul a fost completat de lansarea proiectului cultural „Luna Sculptorilor Români”. Sculpturi semnate de artiștii Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Richard Hette, Oscar Han, Ion Jalea, Ion Iancuț, Dan Covătaru, Gheorghe Adoc, Gabriela Adoc, Rădulescu Gir, Boris Caragea, Cornel Medrea, Gheorghe Munteanu, Felix Aftene, Iftimie Bârleanu, Gheorghiță Brădățanu, Constantin Crengăniș, Vladlen Babcinețchi, Alin Neacșu, Leontin Păun, Lucian Smău sau Sorin Purcaru vor putea fi admirate în foaierul Ateneului ieșean. Totodată, lucrări din patrimoniul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE), specializarea sculptură, al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” sau al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași vor putea fi admirate atât la interiorul, cât și la exteriorul clădirii.

Alături de cele peste 40 de lucrări de sculptură, publicul a putut privi o scrisoare scrisă și semnată olograf de către marele sculptor Constantin Brâncuși

Expoziția și obiectul Brâncuși vor putea fi vizionate timp de 30 de zile, iar taxa de vizitare este de 5 lei. Programul dedicat acestei zile a continuat cu vernisajul expoziției de fotografie „Creația lui Brâncuși”, în Mica Galerie de Artă, aflată la etajul întâi al Ateneului. Expoziția conține fotografii ale celor mai cunoscute opere create de Constantin Brâncuși.

De asemenea, în Galeria Veche a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografie semnate Iftimie Bârleanu. La Capela Artiștilor din cadrul Ateneului Național din Iași a fost oficiată slujba de pomenire a marilor sculptori români, trecuți la cele veșnice. Pe fațada Ateneului au fost proiectate imagini ale marilor sculptori români. De asemenea, Ateneul a fost iluminat arhitectural în culorile tricolorului (albastru, galben și roșu). În Sala „Eduard Caudella” – Casa „Balș” a Universității Naționale „George Enescu” a avut loc un concert omagial al Corului Marii Uniri, dirijor Andrei Fermeșanu, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia.

Comentarii
  • Adevărul că chiar trebuia . Noi Românii să ne aducem aminte de el cu mare drag ! N EA LĂSAT PROȘTI N EA GĂSIT ȘI M AI PROȘTI .

  • ala nespalatul e protejatul lui kirika,un neika nimeni avid de putere.marele manager si a cladit ascensiunea pe linsori in kururile tuturor si pe turnatorii.mare regalist si consilier pnl peste cultura ieseana.in ce hal am ajuns.

Adauga un comentariu