Eveniment-Social

Ateneul Național din Iași îl comemorează pe Eduard Caudella, profesorul lui George Enescu

Publicat: 14 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ateneul Național din Iași îl comemorează pe Eduard Caudella profesorul lui George Enescu
Ateneul Național din Iași organizează o serie de evenimente dedicate compozitorului Eduard Caudella. Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Eduard Caudella, promotor al formării și dezvoltării artistice din spațiul românesc, prezent în aproape toate domeniile de manifestare muzicală: compoziție, interpretare, dirijat, pedagogie, publicistică și critică

Ateneul Național din Iași organizează o serie de evenimente dedicate compozitorului Eduard Caudella, profesorul marelui George Enescu. În semn de apreciere și recunoștință pentru această personalitate a vieții muzicale românești, Ateneul a reabilitat mormântul compozitorului, monument istoric, aflat în Cimitirul „Eternitatea” din Iași. Ceremonia de resfințire a mormântului a avut loc marți, 13 aprilie 2021, fiind urmată de slujba de pomenire

Ateneul Național din Iași organizează o serie de evenimente dedicate compozitorului Eduard Caudella. Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Eduard Caudella, promotor al formării și dezvoltării artistice din spațiul românesc, prezent în aproape toate domeniile de manifestare muzicală: compoziție, interpretare, dirijat, pedagogie, publicistică și critică. În semn de apreciere și recunoștință pentru această personalitate a vieții muzicale românești, Ateneul Național din Iași a reabilitat mormântul compozitorului, monument istoric, aflat în Cimitirul „Eternitatea” din Iași. Ceremonia de resfințire a mormântului a avut loc marți, 13 aprilie 2021, de la ora 15:00, fiind urmată de slujba de pomenire.

Mormântul compozitorului a fost reabilitat integral de artistul Ciprian Stratulat

Mormântul compozitorului Eduard Caudella a fost reabilitat integral de artistul Ciprian Stratulat.

„Mormântul compozitorului a fost reabilitat integral de artistul Ciprian Stratulat, proiectul fiind finanțat de Primăria Municipiului Iași, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Iași, la inițiativa Ateneului ieșean”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul instituției. În aceeași zi, de la ora 16:00, la Ateneul Național din Iași a avut loc vernisajul expoziției „Eduard Caudella – 180 ani de la naștere”. Expoziția foto-documentară conține fotografii, manuscrise și tipărituri vechi din patrimoniul Bibliotecii Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, colecția Bibliotecii Academiei Române din București și a Muzeului Național „George Enescu”, precum și din alte colecții private.

Eduard Caudella rămâne unul din clasicii noștri de autentică valoare artistică

Eduard Caudella rămâne unul din clasicii noștri de autentică valoare artistică.

„Având în vedere că în patrimoniul Bibliotecii Universității Naționale de Arte «George Enescu» din Iași, partenerii noștri în acest proiect, se regăsesc o serie de manuscrise și fotografii cu valoare documentară, a celui ce a îmbogățit repertoriul național cu lucrări reprezentative, ne-am dorit să le valorificăm expozițional, în semn recunoștință, în «Galeria Veche» a Ateneului. Apreciat de George Enescu, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, și nu numai, Eduard Caudella rămâne unul din clasicii noștri de autentică valoare artistică, cu precădere pentru orașul Iași, a cărui mișcare muzicală a marcat-o timp de peste o jumătate de veac”, a precizat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Adauga un comentariu