News Flash:

ATENTAT LA LIBERTATEA PRESEI

3 Decembrie 2002
1241 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ziaristii nu au avut acces ieri in Primarie decat 5 metri de la intrare •Gardienii respecta o decizie a primarului Simirad care prevede acest lucru •Masura este o contraventie potrivit legii 48/2002 privind sanctionarea tuturor formelor de discriminare

In cursul zilei de ieri, ziaristii nu au avut acces in Primarie decat circa 5 metri de la intrare, pana la Biroul de Relatii cu Publicul care a fost amenajat la repezeala in ultimele zile, acesta fiind amplasat pana zilele trecute in partea cealalta a Palatului Roznovanu. Biroul a fost mutat pentru ca, dupa vechiul sau amplasament, ziaristii puteau urca la etaj si aveau acces la cele mai importante servicii din Primarie. Unul dintre ziaristi a incercat in cursul zilei de ieri sa urce la etajul 1 pe scarile Primariei, dar gardianul de la poarta a raspuns promt. "Va rog sa nu-mi faceti probleme, aceasta este dispozitia, ziaristii nu au acces sus", a spus gardianul.
Facem precizarea ca numai ziaristilor le-a fost aplicat acest tratament. In rest, oricine avea o problema si putea sa-i demonstreze gardianului de la poarta ca trebuie sa intre in Primarie, urca pe scari linistit. "Si eu am fost astazi la Primarie, dar am intrat cu ecuson in piept", a declarat ieri directorul RADET, Romeo Mistreanu.

Acces la informatie

Dispozitia municipalitatii de a interzice accesul presei in interiorul Palatului Roznovanu incalca cel putin doua legi si anume Legea 544/2001 privind liberul acces la informatie, si Legea nr. 48/2002 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. "Oricine are dreptul de acces la toate locurile si serviciile destinate folosintei publice", se arata in articolul 1, din legea privind combaterea discriminarii.
Mai departe, in articolul 18 din aceeasi lege este prevazut: "Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, interzicerea accesului unei persoane sau al unui grup de persoane in locurile publice din cauza apartenentei acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala, sau la oricare alta categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza", se mai arata in legea 48.
Presa este principalul mijloc de informare al societatii civile. Simirad a luat masura de a interzice accesul presei in birourile Palatului Roznovanu, din cauza scandalurilor financiare care au zguduit Primaria in ultimele luni, acestea fiind relatate pe larg de presa. Daca pana acum presa a avut acces la informatiile din Primarie si a putut relata modul ilegal in care au fost utilizati banii publici, de acum inainte, cei din Primarie pot lucra linistiti pentru ca orice solicitare a unor informatii este cenzurata de purtatorul de cuvant Andrei Trofor sau de insusi Simirad. Mai mult chiar, Trofor a lasat ieri sa se inteleaga ca presa nu va avea acces nici la licitatia pentru traseele de maxi-taxi care are loc astazi in Sala Mare a Consiliului Local. "O sa va aduc eu informatii dupa ce se termina licitatia", a spus Trofor.
Purtatorul de cuvant al municipalitatii s-a razgadit, dupa ce ziaristii i-au demonstrat ca nu are dreptul sa interzica accesul presei la licitatie. Cotidianul ZIUA de Iasi prezinta special pentru Andrei Trofor, articolul din lege care permite accesul presei la activitatile publice, cum ar fi aceasta licitatie si-i recomanda sa-l invete pe de rost. "Autoritatile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare si functionare sa desfasoare activitati specifice in prezenta publicului sunt obligate sa permita accesul presei la acele activitati, in difuzarea materialelor obtinute de ziaristi urmand sa se tina seama doar de deontologia profesionala", se arata in art. 19, legea 544, privind liberul acces la informatie.
Constantin MAZILU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014778 (s)