News Flash:

Atentat la stiinta

20 Martie 2001
1406 Vizualizari | 0 Comentarii
Prefectul Corneliu Rusu Banu ataca in instanta noua titluri de proprietate semnate in perioada alegerilor din noiembrie 2000 de fostul prefect Florin Vitan •Universitatea "Al. I. Cuza" a ramas fara o colectie pomologica si de plante medicinale si o plantatie de trandafiri •Fostul prefect Florin Vitan nu are decat justificari

Ieri, la Judecatoria Iasi a avut loc primul termen de judecata in procesul declansat de Prefectura Iasi pentru anularea unor titluri de proprietate pe baza carora aproape 7 hectare de teren din incinta Gradinii Botanice sunt atribuite unor cetateni. In acest timp, noii proprietari au croit garduri in sectorul didactic experimental. Lucratorii din Gradina Botanica au fost imbranciti si huiduiti in timp ce Politia, avertizata in prealabil de catre prefectul Corneliu Rusu Banu, a avut o reactie anemica. Prezent la acest incident, colonelul Grigoriu, seful Politiei Municipiului Iasi, a fost vizibil iritat de insistentele ziarului nostru. Aceasta situatie s-a creat datorita excesului de zel dovedit de fostul prefect al Iasului, Florin Vitan, care, in plin avant electoral, semneaza pe 24 noiembrie 2000 un titlu de proprietate prin care ii sunt atribuite lui Neculai Pruteanu, din Iasi, aproape 300 de metri patrati in incinta Gradinii Botanice din Iasi. Similar cu acest titlu au fost emise de prefectul Vitan un numar de alte opt titluri de proprietate care trec aproape de 7 hectare de teren din proprietatea Universitatii "Al. I. Cuza" in proprietatea a 18 persoane fizice. Acestea au primit cadou, practic, o plantatie de trandafiri, o pepiniera de pini, o plantatie de vie nobila etc. Sesizat de conducerea actuala a Universitatii "Al. I. Cuza" de aceasta situatie, prefectul Corneliu Rusu Banu a decis atacarea in instanta a acestor titluri de proprietate. in cursul zilei de ieri, la solicitarea prefectului Rusu Banu, Politia a primit sarcina sa distruga gardurile cu care noii proprietari ai pamantului incepusera imprejmuirea terenurilor.
Prefectul Corneliu Rusu Banu a declarat: "Eu am anulat toate titlurile de proprietate semnate de catre domnul Florin Vitan si domnul Constantin Simirad, intrucat erau in perimetrul Gradinii Botanice si este domeniul public, deci nu trebuiau date aceste titluri. Indiferent de ceea ce vor cetatenii, dar cred ca este mai important ca aceasta Gradina Botanica sa ramana pentru urmasii urmasilor nostri in municipiul Iasi si nu avem dreptul sa ne batem joc de ea. Raman ferm pe pozitie si am cerut sprijinul Inspectoratului de Politie sa demoleze gardurile pentru a restabili ordinea si aceste terenuri sa ramana in cadrul Gradinii Botanice.
Vom analiza, iar oamenii vor fi improprietariti in alte parti cu suprafata respectiva, nu in Gradina Botanica. Este de datoria mea, ca prefect, ca atunci cand anulez un ordin sa le dau sanse de a lua in alta parte terenul respectiv. Cine nu ar vrea sa-si faca o vila in Gradina Botanica? Nu se poate sa mergem pe acest principiu. Imi pare rau ca Politia nu a actionat mai energic, pentru ca trebuie sa ne sprijine in astfel de situatii, deoarece nu vrem raul Iasului, ci binele. Nu cred ca vreun prefect al judetului Iasi, oricine ar fi fost, ar fi admis ca sa intre lumea in Gradina Botanica pentru a o distruge, asa cum a facut domnul Florin Vitan. El nu trebuia sa elibereze aceste titluri de proprietate".

Vitan considera ca "stiintei" i s-a alocat prea mult teren

Contactat telefonic, fostul prefect de Iasi, Florin Vitan, a afirmat: "Am eliberat aceste titluri de proprietate pe baza propunerii primarului municipiului Iasi. Este teren intravilan, iar titlurile au fost eliberate conform art. 35 din Legea nr. 18/1991 si art. nr. 36 din Legea nr. 18 republicata. Oamenii au dreptate, deoarece terenul este al lor. La eliberarea titlurilor au fost indeplinite toate conditiile legii. Exista destul teren in Gradina Botanica. Terenul respectiv nu a fost folosit de mai multi ani, iar oamenii au dreptate. Acesta este punctul de vedere al unui om care vrea ca proprietatea sa revina celui in drept".

Gradina Botanica - domeniul public

"In Gradina Botanica exista un teren de sase hectare in litigiu pentru care Universitatea xAl.I. Cuzax a facut un schimb de teren cu Primaria Rediu. Sunt acte semnate. Am dat vreo 20 de hectare de la o statiune a noastra de la Miroslava in schimbul acestor sase hectare. Nu am cerut noi. Ei au venit si ne-au propus sa facem acest schimb. Noi nu am avut niciodata nimic cu oamenii. Ei au predat acest teren la CAP Rediu pentru a scapa de teren, iar la randul sau acesta a predat terenul Primariei Rediu care a facut schimb cu Universitatea xAl.I. Cuzax. Oamenii spun ca noi am luat pamantul, ceea ce nu este adevarat. In 1992, le-am oferit teren in spatele Casei memoriale xMihail Sadoveanux, dar au refuzat. Legea nr. 18 spune clar: al cui era terenul, aceluia ramane. Gradina Botanica nu este particulara, este domeniul public si are 145 de ani. Institutia noastra apartine de Universitatea xAl.I. Cuzax, unde studentii isi fac practica. Rolul meu este sa protejez aceasta institutie.
Titlurile de proprietate au fost eliberate de catre fostul prefect, Florin Vitan, pe data de 24 noiembrie 2000. Au fost eliberate noua titluri. Astazi (n.r. - ieri) are loc primul termen la Judecatorie. Le-am spus sa aiba rabdare pentru a avea o hotarare judecatoreasca. Orice titlu este atacabil. Constantin Simirad este cel care a trimis aici pe Ion Zlavog de la cadastru pentru a face masuratorile, fara sa ma anunte. L-am intrebat pe domnul primar de ce l-a trimis la Gradina Botanica, iar primarul mi-a spus ca asa ii spusese Vasile Lupu. Primele probleme cu acesti oameni le-am avut in 1991, dar atunci am aplanat situatia. Dupa zece ani ne aflam iar in conflict din cauza acestei dispozitii data de primarul Constantin Simirad. Domnul prefect mi-a spus sa nu las nici un stalp, nimic, pana treaba nu se rezolva. Se judeca la Judecatorie, daca nu suntem multumiti se judeca la Tribunal, dupa care la Curtea Suprema", a declarat directorul Gradinii Botanice, Mihai Mititiuc. (Z.I.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1369 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013416 (s)