Secretele istoriei

Atentatul asupra printesei Ileana

Publicat: 23 iul. 2014
3
La 5 mai 1956, 400 de romani din New York s-au adunat la biserica ortodoxa Sfantul Dumitru pentru slujba de Inviere, iar printre ei s-a aflat si Printe-sa Ileana. In scurt timp, totul s-a transformat in cosmar. Dintr-o casa de peste drum s-au tras cinci focuri de arma spre grupul in care se afla si Printesa Ileana. A murit un om, Vasile Cucuia, administratorul bisericii, care statea in fata printesei. Acesta a fost impuscat in piept si nu a mai putut fi salvat, iar alte cinci persoane au fost ranite. “Daca mai facea un pas, Printesa Ileana era moarta”, s-a scris a doua zi in ziarele americane, scrie libertatea.ro.

Vezi si  Printesa Ileana, prima femeie-capitan de vas din Romania

In scurt timp, politia l-a descoperit pe Tony Tudorache, un roman de 60 de ani, cel care infaptuise atentatul. In camera sa, politistii au gasit o pusca si patru cutii cu gloante. Tudorache se numara printre cei care veneau destul de des la biserica si era o figura relativ cunoscuta in comunitatea romanilor. Ziarele americane s-au intrebat care a fost mobilul atentatului, mai ales ca Tony Tudorache nu a vrut sa declare nimic in ancheta.
Asasinul era antimonarhist
Au circulat mai multe variante care au incercat sa explice atentatul lui Tudorache. Enoriasii Bisericii Sfantul Dumitru au marturisit ca acesta era un antimonarhist convins, ca dorise sa dea jos de pe peretii bisericii mai multe tablouri cu regii Romaniei, aduse acolo pentru o expozitie. Preotul Florian Galdau a spus despre Tudorache ca era agent sovietic ce primise ordin sa-i lichideze pe anticomunistii care erau lideri ai comunitatii romane din New York.

Vezi si Alteta Sa Imperiala si Regala Ileana a Romaniei – FOTOGRAFII RARE
Printesa Ileana a declarat presei americane ca “asasinul a vrut sa ma ucida pe mine sau pe preot, ori pe amandoi deodata”.

Tony Tudorache a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, dar a murit dupa sase ani de detentie.
Adauga un comentariu