National

ATENTIE! Ai achitat taxa auto? Primiti banii inapoi! Iata ce trebuie sa faci

Publicat: 13 apr. 2016
1

Aproximativ un milion de romani care au achitat taxa auto in perioada 2007 – 2013 vor putea beneficia de restituirea sumelor achitate. Acestia trebuie sa depuna o cerere printr-o cerere la unitatile teritoriale ale FISC-ului, iar banii urmeaza sa fie primiti esalonat, in cinci ani, potrivit ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, sumele care se vor restitui cetatenilor vor fi calculate cu dobanzile aferente din ziua platii taxei pana in ziua restituirii integrale, actualizate cu indicii de inflatie.

„Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), alaturi de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), au parafat, miercuri, un Ordin comun prin care am stabilit, printr-o echipa mixta de lucru, procedura de restituire pe cale administrativa a taxelor incasate de la populatie pentru poluarea produsa de autovehicule si care au fost declarate incompatibile cu dreptul european. Toti pasii de restituire a acestor sume vor fi derulate prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala”, a anuntat, miercuri, ministrul Mediului.

Potrivit ministrului, Ordinul se refera la romanii care au achitat taxa de poluare introdusa de statul roman in perioada 2007 — 2013.

„Ordinul priveste romanii care au achitat taxa de poluare a autovehiculelor introdusa de statul roman in perioada 2007 — 2013. Estimam ca aproximativ un milion de cetateni au platit cele trei taxe neconforme cu dreptul european, respectiv taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante emise de autovehicule. Taxele au fost incasate de-a lungul timpului la bugetul de stat prin Ministerul de Finante, in perioada 2007 — 2008, iar ulterior la Administratia Fondului pentru Mediu, intre 2008 si 2013. Am luat aceasta decizie de a emite impreuna un Ordin comun, deoarece consider ca trebuie sa ne asumam responsabilitatea de a corecta o situatie nedreapta fata de cetateni. Acestia aveau nevoie pana astazi sa apeleze la instanta pentru a-si recupera banii platiti catre statul roman. Vestea buna este de azi populatia isi poate recupera sumele platite printr-o simpla cerere de restituire depusa la unitatile teritoriale ANAF fata de care apartin”, a sustinut ministrul Mediului.

Conform procedurilor actuale, cererea de restituire trebuie sa fie insotita de un dosar care sa contina cateva documente, printre care si pe cel care atesta faptul ca taxa s-a platit si copia cartii de identitate a autovehiculului pentru care s-a achitat acea taxa.

„In baza acestui dosar, solicitantul va afla in maximum 55 de zile data la care isi poate incasa suma pe care statul i-o datoreaza. Practic, traseul dosarului fiecarui roman este urmatorul: imediat dupa depunere intra in analiza ANAF pentru ca, in cel mult 45 de zile, sa fie emisa o decizie de plata. Decizia ii va fi comunicata solicitantului in maximum 10 zile de la emiterea ei.

Administratia Fondului pentru Mediu va pune la dispozitia ANAF un fond dedicat restituirii acestor sume. Sumele care vor fi restituite vor fi calculate cu dobanzile aferente din ziua platii taxei pana in ziua restituirii integrale, actualizata cu indicii preturilor de consum.

De asemenea, plata va fi facuta esalonat pe parcursul a cinci ani. Practic, vom plati anual 20% din suma pe care statul o datoreaza fiecarui cetatean in parte. Pana la acest moment, incepand cu anul 2010, cand au aparut primele decizii judecatoresti de restituire a taxei auto, statul a dat inapoi aproximativ un miliard de lei. Estimam ca suma platita ca restituiri va fi de 590 de milioane de lei pe an’, a explicat Cristiana Pasca Palmer.

Adauga un comentariu