Boli si tratamente

ATENTIE! Ce boli riscam daca avem dureri abdominale persistente

Publicat: 01 dec. 2014
7
Durerea abdominala este un simptom al carui intensitate este apreciat diferit de fiecare persoana in parte, deoarece este in functie de sensibilitatea psihologica individuala fata de durere. Poate fi cu caracter diferit, simtita ca o arsura, torsiune, intepatura, distensie, colica, lovitura de pumnal, etc. Poate fi insotita de o serie de simptome de alt tip si anume: greata, febra moderata, varsaturi, diaree, dureri de cap. Perceperea durerii abdominale tine de receptorii specializati ce sunt in structurile parietale si chiar peritoneul parietal. Senzatiile sau sensibilitatile somatice si viscerale converg spre neuronul situat in coarnele posterioare ale maduvei spinarii si sunt integrate in talamus si in scoarta cerebrala la nivelul scizurii ventrale
Daca durerea abdominala este perceputa ca o crampa, torsiune sau sfisiere este o colica ce se manifesta prin senzatie de durere mare ce poate fi localizata si poate iradia in alte zone ale corpului. In colica biliara durerea iradiaza spre spate si in umarul drept. In colica reno-ureterala durerea poate iradia in regiunea lombara, de-a lungul uterului, spre organele genitale externe. In cazuri de litiaza biliara poate fi simtita o durere mai putin intensa, in zona spatelui sau a umarului, astfel iradiaza la cei mai multi pacienti.
In colica reno-uretrala durerile sunt mari si chiar chinuitoare. Astfel de dureri abdominale insuportabile apar si in cazuri de colica biliara. Pentru amelirarea ei, persoana suferinda va cauta sa-si schimbe frecvent pozitia pentru a o gasi pe cea anatalgica, durerea o va face sa fie agitata si nervoasa, sa aiba o stare interioara proasta.
Cand durerea abdominala este difuza poate fi provocata de: ocluzie intestinala, peritonite cronice, intoxicatii cu ciuperci, intoxicatii cu mercur, intoxicatii cu plumb, enterocolite acute, toxiinfectii alimentare, febra tifoida, peritonite acute steptococcice sau penumococice, apendicita, colecistita, ulcer, ocluzia vaselor din cauza emboliei, perioartritei, trombozei, aterosclerozei. De asemenea, pot sa apara crize abdominale datorita insuficientei suprarenale, hipertiroidismului, porfiriei.
In zona stomacului si pancreasului, deci a epigastrului, pot fi simtite dureri abdominale provocate de ulcer gastric si duodenal, perigastrita, hernie hiatala, neoplasm gastric, colecistita cronica sau acuta, dischinezie biliara, pancreatita acuta si cronica.
In regiunea hipocondrului drept al abdomenului se afla ficatul si vezica biliara, iar durerile abdominale pot fi cauzate de urmatoarele afectiuni: abces hepatic, hepatomegalia de staza, perihepatita, cancer hepatic, hepatite cronice, hepatite acute, ulcer duodenal, litiaza biliara, pericolecistita, colica biliara, apendicita. In zona opusa, se afla hipocondrul stang si este regiunea splinei si cozii pancreasului. Aici pot fi simtite dureri abdominale provocate de aerogastrita, infarct splenic, abces splenic, perisplenita, ulcer al micii curburi a stomacului, litiaza renala stanga.
Durerile abdomiale din zona ombilicala, unde se afla intestinul subtire, pot fi provocate de afectiuni ca de exemplu: ulcer peptic, pancreatita acuta, enterocolita acuta, pancreatita cronica, cancer a colonului transvers, stenoza intestinului, anevrismul aortei abdominale.
Alte afectiuni care provoaca dureri abdominale dar in zonele situate in partea stanga si dreapta a regiunii ombilicale sunt: colitele si colitele reno-ureterale. In regiunea lombara pot fi simtite dureri abdominale cauzate de nefrite, pielonefrite, abces perirenal, abces pararenal, tuberculoza renala, litiaza renala, pielita, apendicita retrocecala, pancreatita acuta, spondilita, hernie de disc, spondiloza, neoplasm renal.
In zona uterului si a vezicii urinare este hipogastrul abdominal si durerile din aceasta regiune se pot datora unor afectiuni de tipul: cistite acute, cistite cronice, cancer al vezicii urinare, litiaza a vezicii urinare, tuberculoza a vezicii urinare, cancer uterin, metroanexite, pelviperitonite, sigmoidite, perimetrite, perisigmoidite. In partea dreapta a hipogastrului se afla fosa iliaca dreapta ce ,,adaposteste˝ cecumul, ovarul drept si apendicele. Aici pot fi simtite dureri abdominale produse de afectiuni precum sunt: litiaza uretrala dreapta, apendicita, peritiflita, orhiepidimita, tiflita, chist ovarian tensionat, anexita dreapta, sarcina extrauterina. In partea opusa, sau cea stanga a hipogastrului se afla colonul sigmoidian si ovarul stang, iar durerile abdominale sunt simtite aici din cauza unor afectiuni ca de exemplu: dizenterie, sigmoidite, cancer sigmoidian, perisigmoidite, litiaza uretrala stanga, anexita stanga, sarcina extrauterina, chist ovarian torsionat.
Adauga un comentariu