Sfatul medicului

Atentie! Complicatiile MENINGITEI pot duce la deces! Primele semne ale bolii. Care sunt cauzele si cum tratam meningita

Publicat: 28 mai 2014
7
Tipuri de meningita
Exista doua tipuri de meningita:
Meningita virala – este cea mai frecventa forma si nu prezinta simptome grave. In cazurile severe, aceasta poate duce la febra si frisoane. Meningita virala afecteaza anual 80-92% din copiii mici si sugari. Aceasta poate fi transmisa prin mancare, apa si obiecte contaminate.
Meningita bacteriana – este cauzata de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii localizate la nivelul gatului si la nivel nazal, fara a provoca afectiuni. Insa, ele pot cauza meningita in cazul in care ajung in fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge). Streptococul de grup B si Listeria monocytogenes sunt alte doua bacterii ce pot cauza meningita. In cele mai multe cazuri, meningita cauzata de Streptococul de grup B a fost regasita in randul nou-nascutilor, numita meningita neonatala, iar cea cauzata de Listeria in randul adultilor in varsta. Meningita bacteriana este rara, insa foarte periculoasa si poate fi transmisa prin intermediul secretiilor nazale si a salivei. Daca nu este tratata, se poate ajunge la afectiuni ale creierului sau chiar deces.

Vezi si: A facut meningita din cauza unei intepaturi de tantar
 

De asemenea, meningita poate fi cauuzata  si de anumite medicamente, insa astfel de cazuri sunt foarte rar intalnite, scrie csid.ro.
Trebuie tinut cont ca meningita este o boala contagioasa iar germenii care au cauzat-o pot fi usor trasnmisi de la o persoana la alta prin tuse, stranut sau chair sarut.
Simptomele meningitei
Cele mai frecvente simptome sunt:
Gat intepenit si durere in zona cervical
Febra
Dureri de cap
Stari de voma
Somnolenta
Dureri musculare

Vezi si: Vezi cum se trateaza meningita
 

Frisoane
Fotofobie
In cazul copiilor pot aparea iritatiile pe piele, refuzul de a manca si plansetele atunci cand sunt tinuti in brate.
Cand trebuie sa ne prezentam la medic
Este foarte important sa mergeti la consult de specialitate imediat ce observati simptomele descrise mai sus deoarece numai un medic poate stabili cu exactitate daca este meningita si, daca da, ce tip este si ce tratament se impune.
Analize necesare pentru depistarea meningitei
Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va adresa pacientului suspect de meningita cateva intrebari legate de simptomele resimtite si va efectua unul sau mai multe teste, printre care:
 Punctia lombara – numita si punctie spinal si consta in prelevarea unei mostre de lichid cerebro-spinal si se va testa pentru depistarea prezentei de microorganism care pot cauza meningita.
 Teste de sange
 Tomografie Computerizata sau CT 
 Teste de Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM)
Tratamentul meningitei
Meningita bacteriana poate fi tratata cu antibiotice prescrise la recomandarea medicului, dar uneori poate fi necesara si administrarea de medicamente pe baza de steroizi. Pacientul necesita internare si supraveghere permanenta pentru observarea evolutiei bolii si pentru a identifica efectele medicatiei.
Meningita virala, in schimb, poate fi tratata la domiciliu cu medicamente antiinflamatoare si prin consum ridicat de lichide, care grabesc vindecarea. Tratata corespunzator, aceasta forma usoara de meningita poate fi vindecata in mai putin de doua saptamani.
Preventie meningita
Pentru a preveni imbolnavirea de meningita, este important ca parintii sa le ofere copiilor vaccinurile necesare pentru imunizare.
Nu toate tipurile de meningita pot fi prevenite prin vaccinare, insa vaccinarea este un mod eficient de profilaxie. Exista mai multe tipuri de vaccinuri impotriva meningitei si anume:
•  vaccinul impotriva pojarului, a oreionului si a rubeolei, administrat de rutina la copiii de 12 luni-15 luni.
•    vaccinul impotriva varicelei (varsatul de vant), recomandat la copii cu varste mai mici de 18 luni, la copii mai mari, adolescenti si la adulti care nu au avut varsat de vant.
•  vaccinul HIb (anti Haemophilus influenzae de tip B) se recomanda la toti copiii cu varste intre 2 luni-5 ani, la toate persoanele cu varste peste 5 ani care au siclemie (anemie cu hematii in secera) sau au sistemul imunitar slabit.
•  vaccinul meningococic  este recomandat la persoanele cu risc crescut de infectie, precum varstnicii, copiii si adultii cu sistemul imunitar slabit.  Administrarea vaccinului nu ii va oferi copilului imunitate pentru tot restul vietii impotriva meningitei deoarece aceasta poate fi cauzata si de alte bacterii si virusuri. Acest vaccin se va administra intramuscular si va proteja nou-nascutii dupa 2-3 doze in proportie de 95%, fiind in special recomandat celor trecuti de varsta de 2 luni.
Adauga un comentariu