Economic Local

Atentie de unde cumparati rechizite scolare! Produse periculoase depistate la Iasi

Publicat: 19 sept. 2017
1

@ Odata cu inceperea scolii, comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Iasi au derulat un amplu control la firmele care comercializeaza rechizite si uniforme scolare
 
Comisarii din cadrul CJPC Iasi au desfasurat in perioada 28 august-8 septembrie o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor in cazul promotiilor de rechizite si uniforme scolare. Au fost verificati in total 35 de operatori economici, iar la 22 dintre acestia au fost gasite abateri. Valoarea rechizitelor controlate este de peste 100.000 de lei, iar in urma amenzilor aplicate au fost retrase de la comercializare produse in valoare de 30.000 de lei.

Printre abaterile constatate la comercializarea rechizitelor au fost cele cu privire la informarea consumatorilor. Astfel, s -a constatat la penare si ghiozdane – importate din China, dar si la ghiozdane diverse modele, lipsa denumirii produsului, a informatiilor cu privire la compozitia, dimensiunile si instructiunile de intretinere, dupa caz. La produsele acuarela, penare, ghiozdane, creioane colorate, pixuri, stilouri si penare – importate din China, nu erau specificate denumirea producatorului/importatorului, respectiv adresa acestuia.

La urmatoarele: penarele si stilourile aduse din China, ghiozdanele si rucsacurile de pe piata din Iasi, comisarii pentru protectia consumatorilor au constatat ca de pe eticheta produselor lipsea traducerea in limba romana a informatiilor. Aceeasi problema a fost descoperita si la corector, creioane colorate aduse din Germania, la carioca, pixuri colorate, pixuri cu gel, aduse din China, dar si la creioane colorate, acuarele sau creioane cerate.

La uniformele scolare comercializate in Iasi s-au descoperit probleme referitoare la lipsa etichetelor cu compozitia fibroasa si la instructiunile de intretinere. Acestea sunt pantalonii uniforma si uniformele scolare – importate din China, la sarafane scolare, vesta baieti – importate din Polonia.

Citeste si : PROFI isi bate joc de oameni! Comisarii OPC au dezvaluit cum sunt pacaliti si furati clientii! Neregulile sunt extrem de grave

„Controlul s-a finalizat prin încheierea a 22 procese-verbale de constatare a contraventiei, prin care s-au aplicat 7 avertismente si 18 amenzi în valoare totala de 23.400 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare rechizite si articole textile în valoare de 29.297 lei”,  a declarat Alexandru Hordila, comisar sef in cadrul CJPC Iasi.

Adauga un comentariu