Economic Local

Atenție, fermieri! Mai aveți doar câteva zile să depuneți actele, dacă vreți fonduri europene de la AFIR Iași pentru pierderile provocate de vreme!

Publicat: 25 oct. 2021
Utilaj agricol, pe un câmp
Fermierii din Iași mai pot depune cererile în submăsura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor - în această săptămână, pe site-ul AFIR. De la debutul sesiunii de depunere a cererilor în luna august 2021 au fost depuse 70 de solicitări

Fermierii din Iași mai pot depune cererile în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor – în această săptămână, pe site-ul AFIR. De la debutul sesiunii de depunere a cererilor în luna august 2021 au fost depuse 70 de solicitări din partea fermierilor din Iași pentru înghețul de primăvară sau grindină

Agricultorii din Iași care nu au reușit să depună cererile pentru obținerea fondurilor europene de la AFIR se mai pot înscrie pe site-ul instituției până la 31 octombrie 2021. Fermierii au solicitat până în prezent fonduri nerambursabile în valoare de 60.000 de euro pentru pagubele provocate de înghețul de primăvară sau grindină. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor – , dar și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.

Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, sunt acoperite la finanțare fenomene precum arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Tinerii fermieri din Iași au cerut fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, în cadrul submăsurii 6.1

În schema derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au fost depuse 28 de cereri, din Iași. Suma disponibilă a fost epuizată înainte de termen. Fondurile solicitate în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – , din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au ajuns la un procent de peste 150 la sută din totalul celor alocate pentru perioada de tranziție 2021-2022, astfel fiind închisă sesiunea de primire a cererilor de finanțare pe 8 octombrie 2021.
Înscrierile au început pe data de 27 august și aveau un termen maxim până pe 26 noiembrie 2021, ora 16:00, însă bugetul a fost epuizat mult mai rapid și s-a închis sesiunea. În total, AFIR a primit online 4.302 cereri de finanțare.

Ieșenii mai pot accesa fonduri europene pentru procesarea și marketingul produselor agricole

Fermierii din Iași pot obține fonduri europene și în submăsura 4.2 – Procesarea și marketingul produselor agricole – , din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Alocarea financiară pentru această sesiune, la nivel național, este de 182.777.722 de euro, fondurile fiind împărțite în două componente, astfel: 143.611.067 de euro pentru investiții de modernizare în procesarea / marketingul produselor agricole și 39.166.655 de euro pentru investiții noi, extindere și modernizare în procesarea / marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase (cereale, orez, plante oleaginoase).

Pragul de calitate lunar pentru depunere prin submăsura 4.2 începe de la 65 de puncte, valabil între 8 octombrie și 7 noiembrie 2021, scade la 50 de puncte în perioada 8 noiembrie – 7 decembrie 2021 (45 de puncte pentru componenta investiții noi, extindere și modernizare în procesarea / marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase) și atinge pragul minim de selecție a proiectelor, de 15 puncte, în intervalul 8 decembrie 2021 – 7 ianuarie 2022.

Adauga un comentariu