Magazin

Atentie! Fumatoarele s-ar putea imbolnavi de o boala cumplita

Publicat: 02 mai 2013
1

Majoritatea oamenilor asociaza fumatul cu cancerul de plamani, insa cercetatorii avertizeaza ca tutunul poate cauza si alte boli la fel de grave.

Potrivit centrului Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, femeile care fumeaza au un risc crescut de cancer colorectal.

,,Cercetarile noastre au scos in evidenta ca femeile care fumeaza chiar si cateva tigarete pe zi au un risc crescut de cancer colorectal”, spune dr. Inger Torhild Gram.

Cancerul intestinului gros sau colorectal (colon si rect) este al treilea tip de cancer ca frecventa atat la barbati, cat si la femei. Acesta defineste o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormala care cresc si se multiplica rapid, formand tumori.

Din pacate, boala evolueaza mult timp fara simptome, de aceea screeningul este foarte important pentru depistarea in faze incipiente, cand poate fi tratata.

Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer, in tara noastra, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe.

Cancerul intestinului gros este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza, scrie doctorul zilei.ro

Adauga un comentariu