National

Atentie! Icoanele ne pot imbolnavi grav!

Publicat: 14 sept. 2011
1
Parerile medicilor in ceea ce priveste transmiterea unor boli prin pupatul iconelor sau folosirea unei lingurite comune pentru sute de persoane sunt impartite, informeaza evz.ro.
„Ipotetic vorbind, bolile contagioase nu se iau neaparat din biserica, unde s-ar putea regasi persoane bolnave si sanatoase. La fel de bine, cineva poate contracta un virus contagios din tramvai, la magazin, etc.”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, Maria Cerbu.
Medicul Maria Nica, sefa Laboratorului de microbiologie de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Bucuresti spune ca „bolnavii cu TBC care pupa icoanele pot lasa particule de saliva contaminate cu bacilul Koch. Acesta este destul de rezistent si ataca foarte usor, in special persoanele cu imunitate foarte slaba. În general, celelalte bacterii si microorganisme nu supravietuiesc in afara organismului, pe sticla, lemn sau metal, pentru ca nu au cu ce sa se hraneasca. Au demonstrat- o numeroase studii efectuate pe bancnote”.
In cazul impartasaniei, medicul microbiolog spune ca riscurile de transmitere a bolilor sunt mici, pentru ca, „din cate stiu, linguritele sunt din argint, care este bactericid (bacteriile nu supravietuiesc in prezenta ionilor de argint). În plus, alcoolul din vin omoara si el bacteriile. Totusi, n-as exclude varianta transmiterii stafilococului, toxinelor, hepatitelor”, mai spune specialistul.
De cealalta parte, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, este de parere ca nu este posibil ca un credincios sa se imbolnaveasca in Biserica. „(…) Nu se poate imbolnavi cineva cand atinge trupul si sangele Domnului, nu? Legat de icoane, acestea sunt sterse zilnic. Pe perioada epidemiilor de gripa, credinciosii s-au rugat in biserici si nimeni nu s-a imbolnavit. Nu este posibil asa ceva, sa te imbolnavesti in Casa Domnului. Au mai fost astfel de zvonuri, ale unor persoane rau-voitoare, insa nu a fost confirmat niciodata un caz de imbolnavire”, a comentat parintele Stoica.
Adauga un comentariu