Eveniment-Social

Atentie ieseni. Alcoolul te poate trimite de sarbatori pe patul de spital – FOTO

Publicat: 22 dec. 2013

Vanzarea a peste 30 milioane de litri de vin in perioada sarbatorilor nu a ramas fara consecinte. Aceasta a dus, pe o statistica partiala, la dublarea numarului celor ce ajung la urgente in urma consumului de alcool.
 
Cel putin 4 pacienti ajung la spital in fiecare ora in urma consumului de alcool. Barbatii reprezinta sunt inca preponderenti, iar trei sferturi din acestia nu platesc asigurari de sanatate. Exista in permanenta posibilitatea unor complicatii cu risc letal precum pneumonia de aspiratie si tulburarile paroxistice de ritm. Dupa  masuri terapeutice energice ce au mobilizat echipe multidisciplinare starea clinica starea pacientilor este in curs de ameliorare si adesea acestia parasesc serviciile de urgenta doar pentru o zi. Remarcam o egalizare a consumului etanolic intre cele doua sexe si faptul ca valorile record ale alcoolemiei la femei tind sa depaseasca pe cele ale la barbatilor.
 
Valorile alcoolemiei au atins si valori record de peste 400-500 mg% dar nu s-a reusit inca egalarea recordului de 687 mg% inregistrat la un pacient de 48 de ani din Raducaneni. Recordul absolut e detinut de o pacienta de 64 de ani ce a ajuns la UPU de la Spitalul de UrgentaSfantul IOAN” in februarie 2010 cu valori ale alcoolemie de 755mg%.
 
Toti acesti pacienti beneficiaza de evaluare clinica, imagistica si biologica in urgenta, suport volemic si respiratori, terapie simptomatica si antidotism, examene toxicologice pentru care nu platesc nimic, indiferent de numarul de prezentari la urgenta in timp ce varstnicii sau copiii trebuie sa plateasca coplata pentru diverse servicii medicale.
 
Asteptam ca legea,adoptata de senat,prin care etilicii ajunsi in serviciul de urgenta vor deconta o parte din costurile spitalizarii sau vor efectua munca in folosul comunitatii sa fie adoptata in regim de urgenta pentru a dirija fondurile reduse din sanatate acolo unde este cu adevarat nevoie.
 
Proiectul de lege prevede ca la externare betivii sa achite o coplata de 500-1000 de lei sau 50-100 de ore de munca in folosul comunitatiila prima prezentare. Cei ce recidiveaza in mai putin de un an vor trebui sa plateasca sau sa munceasca de doua ori mai mult. Proiectul prevede ca sumele colectate sa fie folosite pentru ameliorarea conditiilor din unitatile sanitare.
 
Coplata pentru abuzul de alocool reprezinta decontarea examenului clinic si paraclinic, a determinarilor toxicologice si a masurilor terapeutice efectuate in unitatile sanitare si poate fi modificata prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al justitiei.

Adauga un comentariu