Eveniment-Social

ATENTIE IESENI. Astenia de primavara poate UCIDE. Cum sa va protejati

Publicat: 30 mart. 2015
1
Potrivit specialistilor, venirea primaverii a dus la dublarea afectiunilor neuropsihice cu raspuns somatic, aceste cazuri fiind tratate la urgente. Multi pacienti prezinta „astenie de primavara„, cu toata lista de simptome neplacute, anume oboseala, lipsa puterii de concentrare, melancolie, nervozitate, insomnie, palpitatii, cefalee, apatie, lipsa formei fizice. Din pacate, astenia nu se limiteza doar la senzatii subiective, ci pot aparea scaderi ale tensiunii arteriale, tulburari de echilibru sau tulburari de ritm cardiac. Din acest motiv, medicul iesean Tudor Ciuhodaru ofera cateva sfaturi pentru a face fata acestei perioade.
„In cazul formelor severe, decompensarea nevrozelor si a depresiilor duce la numeroase tentative suicidare, ce ating un varf in aceasta perioada. Astenia de primavara afecteaza in principal femeile si se datoreaza epuizarii rezervelor energetice ale organismului pe durata iernii. Oboseala extrema, sfarseala, apare dupa eforturi minime fizice sau mentale si se asociaza cu cefalee, sentimentul unei instabilitati generale si lipsa capacitatii de relaxare. Adesea observam fenomene de tip ipohondrie, anhedonie (lipsa de placere pentru a face orice), asociate depresiei si anxietatii. Tulburarile de somn sunt frecvente, asociind somnolenta de peste zi cu tendinta de odihna prelungita, cu dificultati de a adormi sau treziri peste noapte.
Toate acestea se datoreaza efortului adaptativ al organismului la variatiile de temperatura, ritm nictemeral, umiditate ce survin pe fondul carentelor de vitamine si oligoelemente, avand drept consecinta scaderea imunitatii si cresterea susceptibilitatii emotionale. Pentru evitarea debutului sau agravarii acestei grupe de afetiuni recomandam planificarea corespunzatoare a programului, cu respectarea orelor de somn si evitarea suprasolicitarii datorate stimulentelor nervoase, substantelor psihoactive sau situatiilor conflictuale precum si petrecerea a cat mai mult timp in aer liber, multa miscare, sport sau macar simple plimbari. La primele semne de boala mergeti la medicul defamilie, nu faceti tratamente „dupa ureche” si nu neglijati sau ascundeti problemele de sanatate pentru ca aceste afectiuni sunt tratabile daca sunt diagnosticate precoce”, spune medicul iesean.
Adauga un comentariu