Local

Atentie, ieseni! Bancile din Iasi care trag tepe clientilor au fost drastic sanctionate

Publicat: 11 mart. 2015
1

@ Cele mai mari amenzi au fost aplicate in acest an @ Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor a sanctionat cu peste 30.000 de lei bancile din Iasi @ Acestea au fost aplicate pentru clauze abuzive

Institutiile financiar-bancare din Iasi au intrat in vizorul autoritatilor. Specialistii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Iasi au verificat in cadrul unei tematici de control bancile din Iasi. In urma verificarilor, au fost aplicate sanctiuni drastice pentru incalcarea drepturilor consumatorilor. Multe dintre bancile care au acordat diferite credite au incercat sa jecmaneasca tot ce se poate de pe urma celor care s-au imprumutat. Clauzele abuzive au fost cauza conflictelor intre clienti si banci. De aceea, in ultimii ani, tot mai multi clienti nemultumiti au depus reclamatii la institutiile abilitate. In urma anchetelor demarate de comisarii ieseni de la Protectia Consumatorilor, institutiile bancare au fost aspru amendate pentru diferite incalcari ale prevederilor legale.

Amenzi de 30.000 de lei

Majoritatea institutiilor financiar-bancare au fost sanctionate pentru clauze abuzive. Astfel, numai in primele doua luni din acest an au fost aplicate amenzi in valoare de 30.000 de lei si doua avertismente. Numarul reclamatiilor depuse de ieseni anul acesta au reprezentat 20 la suta din numarul total de sesizari ale iesenilor. Astfel, au fost inregistrate peste 40 de reclamatii impotriva Volksbank, Unicredit Tiriac Bank, BCR sau Raiffeisen Bank. Cea mai mare amenda aplicata anul acesta de comisarii CJPC Iasi a fost de 10.000 de lei impotriva unei banci care a aplicat un comision mai mare decat cel prevazut in contractul de credit initial. Sanctiunea a fost aplicata in urma unei reclamatii depuse de catre un iesean care si-a dat seama ca este pacalit sa plateasca mai multi bani decat fusese informat initial de banca cu care incheiase un contract de credit. Dupa ce si-a dat seama ca nu este in regula ceea ce se intampla, a depus sesizare la CJPC Iasi. Reclamatia a fost una intemeiata, institutia de control amendand banca si, ca masura complementara, a dispus returnarea sumelor percepute in cateva luni in care i s-a impus acel comision. Ieseanul care a depus reclamatia s-a trezit ca primeste din nou o hartie de la banca prin care este anuntat ca trebuie sa plateasca un comision de risc. In aceasta situatie, comisarii au sanctionat banca cu avertisment, iar in cele din urma clientul nemultumit a primit banii pierduti.

„Reclamatiile impotriva bancilor sunt cele mai multe in ultima perioada si s-au luat masurile necesare in cazul celor intemeiate. In urmatoarea perioada, prin ordinul presedintelui ANPC 505/2014 vom verifica ATM-urile din Iasi”, a declarat Alexandru Hordila, comisar-sef in cadrul Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor, regiunea Nord-Est.

Comentarii
  • La dracu cu ANPC-ul.In 2010 ANPC-ul amendeaza contraventional banca si o obliga sa-mi scoata clauzele abuzive si sa-mi restituie banii incasati abuziv.Banca inseala in continuare,ANPC-ul i-mi spune acum ca nu mai e valabil raspunsul lor de atunci!!!!SE POATE ASA CEVA?Voi da in judecata si ANPC!

Adauga un comentariu