Actualitate

ATENTIE IESENI! Cum sa faceti fata valului de frig din urmatoarele zile

Publicat: 06 ian. 2015
1
Vremea rece creeaza probleme majore de sanatate pentru zeci de pacienti, in special celor care apartin unei grupe de risc precum varstele extreme sau cei cu afectiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare. Expunerea la temperaturile scazute favorizeaza sau agraveaza unele afectiuni, ducand si la decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorala sau insuficienta cardiaca. Acesti pacienti necesita evaluare rapida si terapie. Pentru unii, prognosticul este rezervat, intrucat exista riscul unor complicatii importante imediate sau la distanta. Din acest motiv, medicul Tudor Ciuhodaru ofera o serie de sfaturi pentru evitarea efectelor negative cauzate de temperaturile scazute.
„Pe langa afectiunile favorizate  sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarcam un fenomen ingrijorator in aceasta perioada, cresterea numarului pacientilor ajunsi la urgenta datorita automedicatiei. Sunt pacienti tineri, in special femei ce au recurs la diverse tratamente fara indicatie medicala si au ajuns sa necesite terapie de urgenta fie datorita efectelor secundare (alergii,gastrite) sau datorita agravarii afeciunii de baza. Intrucat variatiile termice importante sunt un fenomen uzual al acestei perioade va recomandam ca pentru preventia afectiunilor determinate sau agravate de frig si umezeala sa respectati trei reguli simple:

Vezi si Drumarii ieseni scosi din nou la deszapezit
 

– evitati stresului termic prin imbracaminte adecvata, lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine.
– evitati aglomeratiile si sa respectati regulile de igiena prin utilizarea batistei si spalatul pe maini si de alimentatie,
– faceti orice tratament doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistului mentionand doar ca antibioterapia fara discernamant este inficienta si duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau efecte secundare nedorite”, spune medicul iesean Tudor Ciuhodaru.
Adauga un comentariu