Actualitate

Atentie, ieseni! Pentru a vinde o casa sau un teren va trebuie avizul psihiatrului

Publicat: 24 mart. 2013
1

@ Numarul iesenilor care ajung in fata comisiei de expertiza medico-legala psihiatrica a crescut mult in ultimele luni @ Pentru a putea vinde un teren sau o casa, notarii ii trimit sa aduca certificat ca au capacitate psihica specifica de a vinde @ Notarii au luat aceasta masura de siguranta, pentru ca multe acte au fost contestate de rude dupa efectuarea unei tranzactii imobiliare 

Numarul iesenilor trimisi la comisia de expertiza psihiatrica a crescut foarte mult in ultimele luni. Este vorba despre persoanele care doresc sa vanda un imobil sau un teren, iar membrii comisiei trebuie sa stabileasca daca au capacitatea psihica specifica, cum ar fi de a vinde, in situatia data. Persoanele care sunt trimise la psihiatru sunt, in general, de varsta a treia. Taxa pentru o astfel de expertiza este de 110 lei, pe care persoana expertizata o plateste la Institutul de Medicina Legala din Iasi, institutie in cadrul careia functioneaza comisia de expertiza medico-legala psihiatrica. Atunci cand expertiza trebuie efectuata pentru o persoana netransportabila, membrii comisiei se deplaseaza la domiciliul acesteia, iar taxa este de 500 lei. Astfel de cazuri sunt foarte rare, dupa cum a spus managerul Institutului de Medicina Legala. Inainte de se prezenta in fata comisiei, persoana care a solicitat expertizarea se interneaza la Spitalul de psihiatrie Socola din Iasi cu 3 zile inainte de evaluare. Se constata ca majoritatea iesenilor aflati in aceasta situatie au capacitatea psihica de a vinde, dar sunt si cazuri in care medicii psihiatri descopera ca au antecedente, cum ar fi tulburari psihice. De-a lungul timpului, au existat nenumarate situatii in care acte de vanzare-cumparare au fost contestate de catre rude, pe motiv ca persoana care a vandut nu era in deplinatatea facultatilor mintale. „Sunt intr-adevar mai multe solicitari pentru expertizarea capacitatii psihice specifice de a vinde, de a se intretine, la persoane de varsta a treia. Se observa o crestere semnificativa in ultima perioada. Asta deoarece notarii incearca sa-si ia o masura de siguranta, pentru ca au avut multe cazuri in care documentele incheiate de ei in urma unor tranzactii imobiliare au fost contestate de catre rude. Expertiza are loc la Spitalul de psihiatrie Socola, iar comisia se intruneste in fiecare joi. In principal, persoanele expertizate au capacitatea psihica specifica de a vinde. La unele persoane se descopera ca au antecedente, cum ar fi tulburari psihice. Sunt anumite perioade din an cand sunt multe persoane de expertizat. Asta variaza in functie de cum merge piata imobiliara. De exemplu, daca preturile la vanzare sunt bune, atunci sunt mai multe persoane care doresc sa vanda si, obligatoriu, mai multe persoane de expertizat”, a declarat conf. dr. Diana Bulgaru, manager la Institutul de Medicina Legala din Iasi.

Comentarii
  • unde scrie ca la vanzarea unui bun imobil trebuie sa fac dovada … „inteligentei depline de care dispun”? o fi avand camera notarilor un contract cu spitalul 7? vre-un notar mai sugubat sau coplata trebuie „verificata” in teren? o fi Basescu „divina” ca io vreu sa vand ?!

Adauga un comentariu