Actualitate

ATENTIE IESENI! Reguli de aur pentru protejarea cardurilor bancare. Secretul tastei 5 – FOTO

Publicat: 28 apr. 2015
Sambata, 25 aprilie, DIICOT Iasi a retinut doi cetateni bulgari, care au masluit zeci de bancomate din municipiu, copiind datele de pe cardurile iesenilor si inclusiv codurile PIN. Pe baza informatiilor au efectuat retrageri de numerar in tari precum SUA, Peru, Nicaragua, Republica Dominicana si Indonezia, prejudiciul fiind estimat, initial, la 20.000 de euro. Dupa ce au fost descalcite itele acestei ilegalitati, politistii ieseni vin cu o serie de recomandari pentru posesorii de carduri din municipiul si judetul Iasi, pentru ca acestia sa nu ajunga victimele infractiunilor de tip skimming.
„Nu lasati la vedere chitante, facturi sau alte documente care contin informatii despre cardul dumneavoastra bancar. Anuntati imediat banca daca va schimbati datele personale (adresa, numar de telefon). Daca vi se blocheaza cardul in bancomat, nu cereti si nu permiteti ajutorul nimanui si mai ales nu spuneti nimanui codul PIN. Nu lasati pe nimeni sa stea aproape de dumneavoastra atunci cand introduceti codul PIN. Acoperiti tastatura cu mana in momentul formarii codului PIN si verificati autenticitatea fantei in care se introduce cardul bancar.
Posesorii de carduri trebuie sa verifice daca pe tastatura originala a bancomatului nu a fost aplicata o tastatura falsa, care permite retinerea codului PIN introdus.
Inainte de a efectua orice operatiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii sa traga usor de tastatura bancomatului. In cazul in care aceasta este falsa, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsitatii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Daca este originala, tasta 5 prezinta o usoara denivelare, in timp ce pe tastatura falsa este perfect neteda. Skimmingul consta in instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cartilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscriptionarea unor noi carti de credit.
Adauga un comentariu