Eveniment-Social

ATENTIE! In doar cateva zile, aceasta afectiune poate conduce la DECES! Zeci de ieseni ajung in stare grava la spital. Unii dintre ei isi dau seama prea tarziu

Publicat: 15 apr. 2019
1

@ Zeci de pacienti ajung saptamanal la spital cu aceste simptome @ Cei care nu apeleaza de urgenta la ajutor medical pot muri @ Cei mai multi dintre iesenii care se confrunta cu astfel de probleme pierd foarte mult sange @ Recent, o ieseanca a murit din aceasta cauza, ajungand prea tarziu la spital @ Chiar si pastilele pentru durere si raceala pot fi o cauza importanta @ Ce sfaturi transmit medicii ieseni si ce trebuie sa faci daca observi aceste simptome

In ultima perioada, la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" din Iasi ajung foarte multe persoane a caror viata este pusa in pericol de hemoragiile digestive superioare. Medicii ieseni vorbesc despre o crestere a numarului de cazuri, existand si zile in care la unitatea medicala au ajuns nu mai putin de zece persoane care intampina aceasta problema de sanatate. De mentionat este faptul ca, netratata la timp, aceasta afectiune poate fi fatala, deoarece pacientul pierde foarte mult sange.

"In mod obisnuit, avem aproximativ doua astfel de cazuri pe zi. Simptomele pentru aceasta problema sunt foarte clare. Pacientul varsa sange si are scaun negru si, din aceasta cauza, sunt rare situatiile in care pacientii nu apeleaza la ajutor medical si stau acasa. Doar daca este vorba despre un pacient cu anumite probleme sau care este in stare de ebrietate si nu constientizeaza aceste lucruri in cateva zile, se poate ajunge la o situatie greu de rezolvat. Daca pacientii nu ajung la timp la spital si sufera de hemoragie digestiva superioara, acestia pot deceda", precizeaza prof. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD Iasi.

Acesti pacienti sunt mari consumatori de sange

De cele mai multe ori, pacientii care ajung la spital cu hemoragie digestiva superioara pierd foarte mult sange, peste 750 ml. Astfel, este nevoie de derivate sangvine labile pentru toti acesti pacienti.
"Este nevoie de sange pentru rezolvarea acestor probleme. Daca se pierde o cantitate de peste 750 ml sau un litru de sange, este nevoie de derivate sangvine. Totul depinde de cat sange se pierde, de cat este hemoglobina cand pacientul incepe sa aiba hemoragie digestiva. Cat sange se pierde depinde de la o persoana la alta, dar cele mai multe persoane pierd peste 750 ml de sange si atunci este nevoie de sange. Totul depinde si de starea pacientului, de bolile asociate, deoarece nu este o matematica, totul depinde de la caz la caz", adauga prof. dr. Diana Cimpoesu.

Simplele medicamente consumate pentru durere pot cauza tragedii

Conform cadrelor medicale, o cauza importanta care determina aparitia hemoragiei digestive este reprezentata de medicamente, chiar si de pastilele pe care oamenii le consuma pentru durere. Astfel, in ultima perioada, foarte multi pacienti sufera hemoragii digestive din cauza medicamentelor.
"Cauzele aparitiei hemoragiei digestive sunt mai multe. Printre ele se regaseste ulcerul, boala hepatica cronica si mai nou vorbim si despre medicamente, cum ar fi antiinflamatoriile, cele luate de pacienti pentru durere sau raceala si medicamentele anticoagulante care sunt prescrise pentru afectiuni cardiologice. La un moment dat, acestea pot fi cauza unei hemoragii digestive superioare", mai spune prof. dr. Diana Cimpoesu.

Citeste si: Aceste incidente se pot termina dramatic. Un iesean a ajuns de urgenta la spital

Zece pacienti, intr-o singura zi. O femeie a decedat

In cursul saptamanii trecute, intr-o singura garda, la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" din Iasi au ajuns nu mai putin de zece pacienti cu hemoragie digestiva. Totodata, o femeie care a ajuns prea tarziu la spital a decedat, in ciuda eforturilor facute de cadrele medicale.

"In cursul saptamanii trecute, la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului «Sf. Spiridon» din Iasi, pe timpul unei garzi, au ajuns nu mai putin de zece persoane care prezentau hemoragie digestiva superioara, acest numar fiind unul foarte mare. De mentionat este faptul ca unii dintre pacienti sufereau de ciroza, in timp ce altii prezentau ulcer. Totodata, in aceeasi zi s-a inregistrat si un deces, in cazul unei paciente care prezenta hemoragie digestiva. In ciuda eforturilor facute de cadrele medicale, pacienta nu a mai putut fi salvata", adauga prof. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD Iasi.
Adauga un comentariu